Nyári táborok Egyházmegyénkben II.

Tiszavasvári

Gyülekezetünkben június 16-19 között tartottuk a nyári gyermekfoglalkozásokat. A hét témája: „Építkezz okosan”. A bibliai történeteken keresztül a gyermekek megtanulhatták, a kézműves foglalkozások által pedig elmélyíthették szívükben annak igazságát, hogy nem mindegy hogyan és miből építjük fel a mi életünket. A Krisztusra épített élet lesz boldog és örök. Vetélkedők, játékok színesítette a hetünket.

A járványhelyzet miatt nem vállalkoztunk hétzáró, családi nap tartására, azonban a gyermekek érkezése és távozásakor áldott beszélgetések alakultak ki a szülőkkel. Hálát adunk Istennek, hogy megtarthattuk alkalmunkat, és talán a karanténhelyzet utáni fellélegzés miatt is, de az elmúlt évekhez képest most voltak a legtöbben a résztvevők. Legyen ezért is Istené a dicsőség.

Nagykálló

A Tokióba tervezett nyári játékok új értelmezést nyertek Nagykállóban a gyermekek között. Egyházközségünkben 2020. 08. 12-16 között tartottuk meg Gyermek Napközis Bibliatáborunkat. Figyelembe véve, hogy a világi ötkarikás játékok elmaradtak, mi a táborban pótoltuk be a testvéri versenyélményt. A napok tematikáját a VISZ idei ötlettárából merítettük, amelynek profi összeállítását ezúton is köszönjük.

A napi bibliai történeteket kifejezetten érdeklődve hallgatták a gyerekek és külön siker élmény volt igyekezetük az aranymondások megtanulásában. Az éneklésben is szívesen részt vettek és vasárnap az angyalka shopban izgatottan adták elő a tanultakat, hogy valami kis értékre szert tegyenek a portékák közül.

Hétközben a délelőtt megismert szentírási történetek Mária és Márta, Péter tagadása, a tanítványok a sírhoz futnak... olyan magyarázatokra vezették el a hallgatóságot, hogy az kapcsolható legyen valamilyen sportos feladathoz, játékhoz. Így tartottunk sorversenyt, csúszdáztunk játszóházban, szaladtunk futópályán, ugráltunk trambulinban.

Az étkezéseket az Óbester étteremben költöttük el, ahol csak zengett az asztali áldástól a helyiség, nagy örömünkre. A finom ebédet ezúton is köszönjük az egyházmegyei támogatásban való részesedésnek.

Hálásak vagyunk az egész hét lehetőségéért, hiszen áldásait, még több, mint egy hónappal a tartalmas napok után is érezzük és élvezzük. Gyerekek és felnőttek, családok együtt jönnek, mert a hét Istentől kapott örömei, még mindig vonzzák őket. Maradjon így!

 


 

Református bölcsőde létesülhet Nagykállóban

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül támogatásban részesült a Nagykállói Református Egyházközség. A Református bölcsőde létrehozása Nagykállóban című TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00051 azonosító számú projektnek köszönhetően bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése valósul meg Nagykállóban. A beruházásnak köszönhetően 6 új munkahely létrehozására, 12 új bölcsődei férőhely kialakítására, valamint 1 új bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltatás bevezetésére nyílik lehetőség.

A projektről további információ a Nagykállói Református Egyházközségtől kérhető.

Az alábbi linken a sajtóközlemény olvasható:

https://drive.google.com/file/d/1apCtq-WWHGnsir3eEVRzII_72RCc-4hl/view?usp=sharing

 


 

Nyári táborok Egyházmegyénkben I.

Nagydobos

14. gyermektáborát szervezte meg ebben az esztendőben gyülekezetünk és egyáltalán örültünk, hogy megszervezhettük, mert voltak az évnek olyan pillanatai amikor még gondolni sem mertünk rá, hogy egyáltalán megtarthatjuk. Éppen ezért kicsit másképpen is szerveztük a hetet, hiszen eddig mindig egész naposak voltak a programok, az idén viszont délután 14.00 órától volt a kezdés és általában 18.30-kor értek véget a programok. A Titusz alapítvány által készített anyag volt a segítőnk, tehát József története, aztán volt kézművesség, íjászat, sportvetélkedők, illetve népi gyermekjátékok egyik délután. Egyik nap egésznapos kiránduláson vettek részt a gyerekek, vasárnap délelőtt hálaadás volt a templomban, délután családi nap került megrendezésre a helyi sportpályán. Minden remekül sikerült és itt mondunk köszönetet is a Nyírségi református Egyházmegye támogatásáért, amely nagyban segítette programunk megvalósulását.

Nyírtelek

Augusztus első hetében vakációs gyermekhétre vártuk a 6-14 éves korosztályt. Hétfőtől péntekig tartott maga a gyerekhét 38 gyermek részvételével, vasárnap pedig a gyülekezetnek mutattuk meg, hogy mi mindent tanultunk a héten.

A hét témáját József adta. Az ő életén keresztül nyerhettünk bepillantást Isten nagy szabadító tervébe. Láthattuk, hogy milyen nagy törések lehetnek családon belül, és hogy ez mennyire fájdalmas tud lenni. Azt is láthattuk, hogy megéri Istenhez hűségesnek maradni, még akkor is, ha ez rövidtávon nagyon sok veszteséggel jár. Rácsodálkozhattunk arra is, hogy az alázat milyen nagy erény. Minden esemény mögött azonban Isten nagy szabadító munkáját vettük észre. Az utolsó napon kitértünk arra is, hogy József után évszázadokkal később jött egy másik herceg, akit szintén eladtak a testvérei, és ő is azért küldetett, hogy sok nép életét megtartsa. József előképe Jézusnak, aki által megmenekülhetünk.

A bibliai történetek elmélyítését segítették a játékos feladatok. Minden nap aranymondást tanultunk, kézműveskedtünk, játszottunk. A napok megszervezésében és megtartásában oroszlánrészt vállalt hitoktatónk, Gátiné Lubiczki Tünde. Hálásak vagyunk, hogy sok gyülekezeti tag szolgálatot vállalt a tízórai, ebéd, uzsonna elkészítésében.

A hétről készült képek itt tekinthetőek meg: https://www.facebook.com/pg/ReformatusNyirtelek/photos/?tab=album&album_id=2589573451146104

Rakamaz

2020. július 14-17. között Vakációs Gyermekhetet tartott gyülekezetünk. A tavaszi karanténos időszak után reménykedve és néma aggodalommal készültünk a találkozásra. Istennek hála tartalmas napokat tölthettünk együtt. A hét bibliai témáját József története adta meg számunkra. József életén keresztül láthattuk Isten megmentő kegyelmét. Láthattuk, hogy a családi törések mennyire fájdalmasak és meghatározóak az életünkben. Arról is beszélgettünk, hogy megéri Istenhez hűséges életet élni, még akkor is, ha ez rövidtávon sok veszteséggel jár. A próbák során nem csak az Istenbe vetett hite erősödött meg Józsefnek, de alázatos is maradt. Az utolsó napon hangsúlyos lett, hogy Istennek van egy nagy terve, amiben sok nép életét akarja megtartani.

A bibliai történetek mellett feladványokat oldottunk meg, minden nap kézműveskedtünk. Aranymondásokkal gazdagítottuk életünket. Hálásak vagyunk egyik presbiter házaspárunknak, akik folyamatosan tízóraival, ebéddel, uzsonnával láttak el minket.

A hét egyik napján ellátogattunk az épülő református templomba is. Nagy élmény volt a gyerekek számára.

A hétről készült képeket itt lehet megtekinteni: https://www.facebook.com/pg/Reformatusrakamaz/photos/?tab=album&album_id=2712368419008920

Nyírmeggyes

Istennek legyen hála 43 gyerek (óvodás+1+ 2 és 3-4-5 o. és 6.–10 o.) vett részt az alkalmakon.

Naponta ( kedd – péntek ) Bibliai történetek hangoztak el Jónás története szerint. Ezután az elhangzottak alapján a totó következet. A nap folyamán több alkalommal is volt közös éneklés. A három kiscsoportban – naponta kétszer - volt lehetőség a beszélgetésre, a kétféle feladatlap átbeszélésére, valamint az aranymondások, imádság és az énekek felmondására. Délelőtt és délután is volt közös játék, de nagy kedvvel használták a gyermekek a trambulint, a csocsót, a külső közösségé teret, a kis faházat és az átalakított górét, valamint a kosárlabdázás adta lehetőséget. Ebéd után minden nap nagyot fociztunk a fiúkkal. Délután volt lehetőség kézműves foglalkozásra is. Naponta köszöntöttük a név és születésnaposokat.

A szülők estéjén csütörtökön Kovács András: Bernát dicsősége c. tanulságos történetét hallgathattuk meg a felnőttek szolgálatával. Aztán az udvaron 70 fővel grilleztünk, szalonnát sütöttünk, légváraztunk, dinnyéztünk, fociztunk, s volt lehetőség arcfestésre is.… és négyszemközti, valamint kiskörökben való meghitt beszélgetésre.

Szombaton, a családi napon Mátészalkán a Nagymajtényi Csikós Tanyára  60-an mentünk el kerékpárokkal és kocsikkal. Együtt voltunk jó hangulatban -  vízibombával, dézsával, focizással, dinnyével, kemencében sült kenyérlángossal, pizzával, házi kenyérrel… felszabadultan, nyugodtan beszélgetve és nagyokat kacagva.

Vasárnap a gyermekek a héten tanult történeteket, aranymondásokat, imádságot, énekeket mondták el az istentiszteleten. Ezután a gyülekezeti házban a bazárban vették át a Bibliahéten összegyűjtött pontok alapján az ajándékot (játék, könyv, csokoládé).

Hálásan köszönjük annak a 22 felnőtt segítőnek, akik odaszánással és hűséggel szolgáltak a hétfői előkészületekben, valamint keddtől szombatig a konyhában ( ebéd főzés, uzsonna….) a takarításban, a gyermekek között a foglalkozásokon, s a kiállítás elkészítésében, és a gyülekezet Facebook oldalára összeállított képes beszámolók elkészítésében. Hálásan köszönjük szépen az elhozott természetbeni adományokat és a pénz felajánlásokat, a kölcsön székeket és játékokat az óvodának, a Nyírségi Egyházmegyének pedig a pályázati támogatást.

Kállósemjén

Megtanultuk ezt a mondatot az idei vakációs gyerekhetünk egyik aranymondásában Kállósemjénben.

Nehéz ez az év. Több szempontból is az. Amit mi emberek eltervezünk jó előre, többnyire nem úgy vagy akkor, vagy egyáltalán nem valósult meg. Nem volt ez másképp a nyárra tervezett vakációs gyerekhéttel sem, amiről tavasszal még azt gondoltuk, elmarad. Viszont az Úr hű hozzánk, és a sok ima, amit többek között ezért is mondtunk, meghallgattatott és július utolsó hetében megrendezésre kerülhetett ez az öt napból álló áldott alkalom.

Természetesen a sok fohász azért is szólt - amikor már biztosan tudtuk, hogy megtarthatjuk ezt a hetet-, hogy szép számmal jöjjenek el a gyerekek nap, mint nap. S ez így is történt!

Átlagosan 25-30 gyermek vett részt, egészen kicsiktől a 12 évesek korosztályáig. Ők és a diákmunka révén hozzánk beosztott református fiatalok segítők voltak jelen, és hallgathatták és tehették magáévá az ószövetségi Dániel könyvéből való történeteket.

Hála az Úrnak, valamint a szolgálatra lelkiismeretesen felkészült óvónőknek, tanítónőknek és lelkésznőnknek azért, hogy a nagyobb és kisebb korosztály külön a saját nyelvén hallgathatta meg a történeteket. A történet elmondása és feldolgozása a korosztálynak megfelelő két csoportban történt.

Én személy szerint a gyermekeim életkorából adódóan az ovis korcsoporttal töltöttem ezt az időt, és óriási boldogság volt látni, hogy milyen figyelemmel kísérték végig az éppen aktuális történet előadását, magyarázatát.  A visszajelzések alapján a nagyobbaknak is élménnyel telítettek voltak ezek az órák.

A napjaink a következőképpen alakultak. Kilenc órától volt a gyülekező, de a gyerekek nagy része már jóval korábban igyekezett birtokba venni a játszóteret. A tízórait követően a templomban hangolódtuk rá a napunk témájára. A mintegy órás foglalkozás keretében tanultunk egy-két új éneket. Aztán két külön csoportban és helyszínen meghallgatták a gyerekek a napi történetet, megtanulták az aranymondást, s irányított beszélgetés keretében átismételték és elmélyítették a tanultakat. A tanulást játék követte. Ezek többnyire kapcsolódtak a történethez, vagy valamely mondanivalójához. Kicsik és nagyok igen szépen, összehangoltan, egymásra figyelve játszottak. Délben a Zöldfa étteremben megterített fehér asztaloknál fogyasztottuk el az ebédet. A délután levezető szabad programmal folytatódott. Amíg a gyerekek játszottak a fiatal segítők figyelme mellett, a felnőttekkel előkészítettük a további foglalkozásokat. A kézműves munka, ami a szabad játék után következett, szintén kapcsolódott a történethez. Készültek zöldség- és gyümölcstálak, tüzes kemencék, Nabukadneccár álmának egy részletét imitáló lufi-labdák.

A napi programot a templomban zártuk. Átismételtük és zongorakísérettel énekeltük a megtanult dalokat. A hét kedvence az Istenéhez Dániel kezdetű gyerekének lett. Nekem különösen megható volt, hogy még azok a picik is, akik olvasni még  nem tudtak, ugyanúgy énekeltek, a szöveget és a dallamot is pontosan mondva, mint a nagyobbak. .

A pénteki napot egy Vadászház udvarán töltöttük, ahol Szerencsi Imre nyírbogáti lelkipásztor íjászbemutatót tartott nekünk és lehetőséget biztosított arra, hogy mindenki kipróbálhassa ezt a sportágat. Az ő lelkesedése sok gyereket ragadott magával.

A vasárnapi istentisztelet keretében két ének elmondásával és néhány fénykép kivetítésével számoltunk be a hét eseményeiről.

Számomra áldásokban és meghatódottságban bőségesen telt ez a hét. Rendkívül hálásak vagyunk az Úrnak, hogy végül megengedte nekünk, hogy ez a hét megrendezésre kerüljön! És köszönet a szülőknek, akik erre a pár napra ránk bízták gyermekeiket! Jobb helyre nem is vihették volna őket, hiszen sosem lehet tudni, hogy az elvetett mag, mikor és hogyan csírázik ki!

Tiszanagyfalu

Örömmel számolok be arról, hogy nyári hittanos táborunkban napi 110-120 fővel voltunk együtt. A járványhelyzet miatti bezártságot követően nagyon nyitottak voltak a gyermekek, és jó volt látni, hogy mennyire vágytak egymás társaságára is.

Idei témánk a „Tékozló fiú” története volt, melyet egész héten öt csoportban, korosztályonként dolgoztunk fel. Külön öröm számomra, hogy munkatársi közösségünk évről évre gyarapszik. Mind az öt csoportban legalább egy, de inkább két felnőtt vállalta a foglalkozás vezetését. Az óvodások csoportjához idén több kismamakörös anyuka is csatlakozott apró gyermekekkel, jó volt látni, hogy lesz utánpótlás is. Nagy segítség volt a gimnazisták jelenléte, akik az étkeztetésből, a kreatív foglalkozás vezetéséből és a játékok koordinálásából is alaposan kivették a részüket.

Ebben az évben településünk főzőkonyhája készítette az ebédet, amely higiéniai biztonságérzetet, és finom ételeket adott számunkra. Az ebéd mellett tízórait és uzsonnát is adtunk a gyermekeknek, ezzel gondoskodva a testi táplálékról is. A hét folyamán sokat énekeltünk, játszottunk, mozogtunk, és idén sem maradhatott el a vízibomba. Istennek adunk hálát a szép időért, lelki élményekért, és a gyermekekért, akiket ránk bízott.


 

Templomszentelés Nyíregyháza-Örökösföldön

A Nyíregyháza-Örökösföldi református templom, közösségi ház és parókia felszentelési ünnepségét 2020. szeptember 13-án délután tartották. Az ünnepi istentiszteleten Igét hirdetett dr. Fekete Károly püspök, a Kormány képviseletében pedig dr. Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök helyettes mondott ünnepi beszédet. A meghívott vendégek a 250 főt befogadó templomtérben és az épület előtti parkolóban felállított sátorban a járványügyi előírások betartásával foglaltak helyet.

„... nincs itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük.”  (Zsid 13,14)

Az ünnepséget dr. Gaál Sándor esperes-lelkipásztor Salamon templomszentelési imádságának felolvasásával kezdte, majd dr. Fekete Károly a Jakab 4,7-8 igeszakasz alapján szólt a jelenlevőkhöz. A négy felszólításra hívta fel a figyelmet: az első alapján engedelmeskedjetek azért az Istennek, ami azt jelenti, hogy Isten akarata szerint kell élni, nem kényszerből. A második, hogy álljatok ellene az ördögnek, amely igen kemény üzenet, megrontja az Istennel való kapcsolatunkat, határozott szembeszállás, a gonosz legyőzetett ugyan, de még nem tette le a fegyvert. A gonosz a szétdobálót, Isten a harmóniát jelenti. Az evangélium csodaháza a templom, ahol szembe lehet szállni a gonosszal. A templom külseje rendezett, de milyen a mi életünk? A mi testünk a Lélek temploma, a bűnt radikálisan kell leépíteni. A harmadik felszólítás, hogy közeledjetek Istenhez. Kiváltság ez, bármikor közeledhetünk hozzá. Isten kész nagyobb ütemben közeledni felénk. A negyedik üzenet: tisztítsátok meg kezeteket ti bűnösök, szenteljétek meg szíveteket ti kétlelkűek. Rá kell hangolódni az Isten hullámhosszára, a kéz és szív összhangja fontos, csak tiszta szívvel és tiszta kézzel szabad közeledni Istenhez. A kétfelé sántikálás döntésképtelenséget jelent. A zsoltárossal mondjuk mi is: nekem oly jó az Isten közelsége.

Püspök úr azt kívánta, hogy a közbenjáró Isten a Lélek erejével ajándékozza meg a gyülekezetet, vele álljunk ellen a gonosznak. Az örökösföldi templom felszentelt csodaház. Nőjük ki ezt a házat, legyen újabb nyíregyházi gyülekezet. Bejelentette, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűlésének nyilvántartásba vétele alapján 2021. január 1-től önálló egyházközség lesz a Nyíregyháza-Örökösföldi Református Egyházközség, amely a Nyírségi Református Egyházmegye 79. gyülekezete.

Az igehirdetés után dr. Gaál Sándor esperes-lelkipásztor bejelentette, hogy a gyülekezet közgyűléssé alakul, amelyet Nagy József, a közösségben szolgáló lelkipásztor vezetett. Elsőnek Sápi Tamást, a Nyíregyháza-Városi Egyházközség gondnokát kérte meg, hogy köszöntse a meghívott vendégeket és a gyülekezetet. Sápi Tamás az örökösföldi református közösség történetét röviden mondta el: 2001. november 4-én tartották az első istentisztelet Szabó Zoltán ny. lelkész szolgálatával az örökösföldi Hunyadi Mátyás Általános Iskolában, ahol 19 éven át folyamatosan volt igehirdetés. Sok áldást kapott itt a közösség, tagjai imádságban hordozták ennek a napnak az eljövetelét, most hálaadás van a szívekben az elmúlt két évtizedért és a mai napért, hogy ez az új templom lelki otthona lehet a gyülekezetnek. Sorban köszöntötte az egyházi vezetőket, lelkészeket, presbitereket, gyülekezeti tagokat, a Kormány képviselőit, Nyíregyháza város vezetőit, a testvér egyházak képviselőit, a templom tervezőt, építőit, az intézmények vezetőit, a támogatókat és az ünnepi készülődésben segítőket.

Ezután a köszöntések következtek, melyeknek végén a felszólalóra Nagy József lelkész igei áldást mondott.

Dr. Gaál Sándor esperes-lelkipásztor beszámolójában visszatekintett a múltra. Igenlő válasz a templom építésére, Isten felé hálaadás, küldetése van a templomnak Észak-Kelet Magyarországon, a szerveződő közösségben, az Egyházkerületben, a befogadó emberek részére. Igent mondott a Kormány, a város vezetése, a hívek adományai a templomra. Istennek válasz: embereket vezet hozzá. Nyugdíjas lelkészek kezdték el a szolgálatokat: Kerekes Ferenc (1987-1997) és Szabó Zoltán (2001-2005), majd a Nyíregyháza-Városi Gyülekezet lelkészei havonta két alkalommal a Presbitérium jóváhagyásával, missziói küldetés volt ez. Két évtizeden át folyamatos volt a formálódó közösség életéről a nyilvántartás, statisztikák, feljegyzések. A kezdetben 30-40 fővel induló közösség folyamatosan gyarapodott 70-80 főre, templomépítéshez az anyagyülekezet telket vásárolt, 2017. november 18-án volt a templom alapkövének a lerakása, 2018 tavaszától kezdve minden vasárnap délelőtt van istentisztelet. Isten is igent mondott a templom építésére, a tervezők és kivitelezők munkájára, bátorító szavak ezek. A templom felépítése a Kormány támogatásával (450 millió forint), az anyagyülekezet adományával (33 millió forint), az ország református gyülekezeteinek egy vasárnapi perselypénzével (25 millió forint) és egyéb adományok segítségével történt. Az összes beruházás 700 millió forint volt. Mindezeket sok imádság kísérte. Isten áldása legyen minden adakozón. Isten igent mondott ránk Jézus Krisztusban.

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere két emléket őriz az új templommal kapcsolatban: az egyik, amikor 2010 adventjén először hallott a templom építésének tervéről, a másik az alapkő letételének napja 2017. november 18., amelyen ő is részt vett. Örül, hogy önálló gyülekezet lesz itt 2021-től, amely nemcsak a hitéletet erősíti, hanem a közösséget is az oktatás, nevelés, összefogás, összetartozás területén. Mindenkinek köszönetet mondott, akik segítették a templom felépítését. Kívánja, hogy töltse be a hozzá fűzött reményeket a hitélet területén.

Dr. Szabó Tünde államtitkár, országgyűlési képviselő örömmel jött Isten házába. Összefogásra erőre, jó szándékra van szükség. Minden időben a templom menedék, ahol jelen van az Úristen, itt erőt kap a lelkünk. Hisszük és reméljük, hogy sok generációnak lesz lelki otthona ez a hely. „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk” – ezzel az igével  fejezte be gondolatait.

Varga Mihály pénzügyminiszter szeretettel köszöntött mindenkit és hangsúlyozta, hogy Isten háza építését jó ha lelki épülés előzi meg. A lelkészek munkája nagyon fontos, hiszen aki prófétál, az a gyülekezet épülését szolgálja. A Kárpát-medencében épülnek és megújulnak a templomok, míg Nyugat-Európában eltűnnek. A hittel mondott imádság itt is meghallgatásra talált. Magyarországon az egyházak természetes szövetségesei a Kormánynak, jelentős szerepet vállalnak a közfeladatokban. Ez a templom is a Kormány segítségével épült fel, de nagy az adakozó kedv a hívek körében is. Európát, ebben a nehéz helyzetben csak a keresztyén hit mentheti meg, mint ahogy a mi hazánk is ennek köszönheti évezredes fennmaradását Lelki segítséget és támogatást ad a keresztyén egyház a társadalomnak ebben a járványos időszakban is. Isten éltesse Magyarországot - fejezte be beszédét a miniszter.

Dr. Gaál Sándor esperes-lelkipásztor köszönetét tolmácsolta mindazok felé, akik sokat fáradoztak a templom felépítésének ügyében, és Nagy Sándor Zoltán debreceni grafikus művész rézmetszetét adta át. A képen középen az új örökösföldi templom látható, amelyet körbevesz a korábban felépült négy nyíregyházi református templom: az orosi, kertvárosi, városi és sóstói.

Nagy József lelkipásztor a felállított sátorba szeretetvendégségre hívott meg minden vendéget és a gyülekezet tagjait.

Dr. Fekete Károly püspök áldás kívánásával ért véget az ünnepség.

 

Horváth Csaba

tb. em-i gondnok

(képek: https://www.facebook.com/media/set?vanity=tiszantulireformatusegyhazkerulet&set=a.367003452304742)

(forrás: https://ttre.hu/tartalom/5367/3/keruleti/templomszenteles-nyiregyhazan)


Hálaadó istentisztelet a Nyírteleki Református Gyülekezetben

2020. szeptember 13-án hálaadó istentiszteletet tartott gyülekezetünk abból az alkalomból, hogy idén lettünk 15 évesek.

Vasárnap délelőtt sátrakban gyűltünk össze, hogy közösen magasztaljuk Istent az elmúlt másfél évtized áldásaiért. Nem csak a járványügyi előírások miatt döntöttünk a szabad tér mellett, hanem azért is, mert kétszer annyian voltunk, mint ahány férőhelyes a templomunk.

Istentiszteletünkön énekeskönyvi és újabb énekeket énekeltünk, fuvola és zongora kíséret mellett. Örömmel fogadtuk Dr. Fekete Károly püspök úr szolgálatát. Alapigénk Zákeus történetéből szólt: „Jézus így felelt neki: Ma lett üdvössége ennek a háznak, mivelhogy ő is Ábrahám fia. Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.” (Lukács 19,9-10) Igazi születésnapi történet elevenedett meg előttünk Zákeus életén keresztül, hiszen Jézus elfogadása által újjászületett emberként élhetett tovább. Az igehirdetés közben a templomban gyermekistentiszteletet tartottunk.

A kezdetekre emlékezett vissza Dr. Hadházy Antal alapító lelkészünk. A Nyíregyháza-Kertvárosi Református Egyházközség gondozásából létrejött gyülekezet 2005-ben kezdte meg önállósodását, ekkor vált missziói státuszú gyülekezetté. A visszaemlékezés az ezt megelőző évekről és évtizedekről szólt.

A néhány fős házi istentiszteleti közösség gyülekezetté kezdett formálódni, s ez immár 15 éve tart. Erről az időszakról Szűcs Dénes, a gyülekezet gondnoka beszélt. Az istentiszteletet követően szeretetvendégségre hívtunk mindenkit, ahol kötetlen beszélgetésben lehetett személyes emlékeket felidézni.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy egy közösség tagjaivá akar minket tenni!

Az istentiszteletről készült fényképalbum itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/pg/ReformatusNyirtelek/photos/?tab=album&album_id=2687845374652244

Az Európa Rádió lelkészünkkel készített interjúja itt hallgatható meg: https://europaradio.hu/tallozo/15-eves-nyirteleki-reformatus-egyhazkozseg?fbclid=IwAR0ilKYWlqiy2-Qo44kAf4pgk4pe2rTaaXFa3CLHeLCbMnrQr8xemjlU8jM

 

Nyírteleki Református Gyülekezet


 

 

 


 

Egyházmegyei díjazottak

2020. június 20-án a Nyírségi Református Egyházmegye éves rendes közgyűlésén ismételten elismerésben részesültek azok, akiknek szolgálati éveiben és munkájában való lojalitását díjazás formájában is megköszönték. A felterjesztés az Egyházmegyénk területén lévő református pedagógiai és diakónia intézmények részéről történt. Idén az előző évekhez képest a következőképpen alakultak a kategóriák: pedagógiai elismerésben 4, diakóniaiban 1 személy részesült. Ugyanakkor az előző évekhez képest újdonság volt, hogy a 40 éves lelkészi szolgálatot teljesítőknek is megköszönték a 4 évtized munkáját.

Pedagógiai elismerésben részesültek:

Bíró Sándorné, aki 1996-tól 2017 augusztusának végéig intézményvezetőként irányította Kemecse Nagyközség Óvodáját. Akkor 41 év után nyugdíjba volt, de az intézmény dolgozóinak és a gyülekezet lelkipásztorának megkeresésére 2019 szeptemberétől újra munkába lépett. Vezetőként sok ötlettel gazdagította az óvodai tevékenységet. Munkatársaival létrehozta a Csiri-Biri alapítványt, melynek célja a mozgásfejlesztés, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kultúrájának bővítése, kirándulások, tárgyi eszközök beszerzésének segítése, finanszírozása.

 

Keresztesné Csernyi Julianna a Jókai Mór Református Általános Iskola tanító szakos tanára, 4. éve alsó tagozatos igazgatóhelyettes. Hivatástudat, gyermekszeretet, szakmai színvonal, keresztyéni értékrend és pedagógiai elkötelezettség jellemzi a tanításban, és a rábízott pedagógusok segítésében is. Elkötelezett az iskola és a gyülekezet egységének az ügye iránt, hűséggel szolgál keresztyén iskolánk minden dolgában. Keresztyéni igyekezete, gyülekezeti élete, hűsége példa minden jókais pedagógus, szülő és gyermek számára.

 

Habdák Szilvia 23 éve dolgozik pedagógusként. 2012. szeptember 1-től az Újfehértói Református Egyházközség fenntartásában működő Újfehértói Református Általános Iskola és Óvoda székhelyén intézményvezető-helyettesként dolgozik, s ezen belül történelmet is tanít diákjai örömére és megelégedettségére. Nagy felelősséggel végzi munkáját, a nevelőtestületben nagy tiszteletnek örvend szakértelme, rendkívüli közvetlensége, segítőkészsége, példamutató életvitele miatt. A keresztyén értékrendet szem előtt tartva tevékenykedik és éli életét.

 

Fazakas Eszter a 2017/2018-as tanévtől a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda iskolalelkésze, a hittan munkacsoport vezetője.  Tanulmányait a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen végezte. Munkája példaértékű az egyházi intézmény szellemiségének, értékeinek megőrzésében és továbbvitelében, a jövőkép kialakításában, hogy a tanulók lelkivilága gazdagodjon, hite erősödjön, neveltségi szintje jobb legyen. Pedagógiailag jól felkészült, hittan és egyházi ének órái élvezetesek. Önmagával szemben igényes, az önművelés, módszertani fejlődés iránt elkötelezett.

 

Diakóniai díjazott:

Podlovics Ágnes diplomás ápoló közel 30 éve szánta oda életét a másokon való segítés szolgálatára. Évtizedeken át tettei adnak tanúbizonyságot segítőkészségéről, emberségéről, pozitív személyiségéről, egészségügyi szakmai tudásáról, valamint arról, hogy munkájának alapja a szeretet. 2003-ban szerzett diplomát a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán és kezdett el dolgozni a Nagyhalászi Református Egyházközség Idősek Otthonában, mint vezetőápoló. Munkáját 17 éve kimagasló szakmai tudással, lelkiismeretesen végzi. Egyháza iránti elköteleződése pedig megmutatkozik presbiterként való szolgálatában.


A 40 éves lelkészi szolgálatáért mondott köszönetet az Egyházmegye dr. Pótor János és Fehér János lelkipásztoroknak.

Pótor János exmisszusként kezdte szolgálatát a Debrecen – Nagytemplomi Egyházközségben 1980. szeptember 15-én. Majd 1983. szeptember 1-től 1985. március 14-ig a Nagyecsedi Református Egyházközségben volt segédlelkész. Ezt követően a Nyírtéti Református Egyházközség helyettes lelkésze, később megválasztott lelkipásztora 1988. január 31-ig. Közben 1988-1992 között a Paposi Református Egyházközségben végzett helyettes lelkészi szolgálatot, és 1992 – 2003 közötti időszakban a Magdaléneum Fogyatékosok Ápoló – Gondozó Otthonának intézményi lelkésze. 1988. február 1-jétől jelenleg is az Őri Református Egyházközség lelkipásztora. 2019-ben kapta meg a doktori címet.

Fehér János 1980. december 1-jén kezdte meg lelkipásztori szolgálatát a Vésztői Református Egyházközségben exmisszusként. 1982. május 1-től 1983. szeptember 30-ig a Szabolcsi- és a Balsai Református Egyházközségekben volt exmisszus, majd 1983. október 10-től 1984. szeptember 30-ig ugyanezen egyházközségekben segédlelkészként, 1984. október 1-től 1985. november 5-ig beosztott lelkészként végezte szolgálatait. 1985. november 6-tól jelenleg is az Orosi Református Egyházközség lelkipásztora.


Nyugdíjba vonulása alkalmából köszönte meg az Egyházmegyei Közgyűlés Závodny Máriának a 1993. október 1-jével kezdődött lelkészi szolgálatát. 1993.-tól 1994. szeptember 30-ig a Nyírségi Református Egyházmegyében volt segédlelkész, majd 1994. október 1-től 2009. december 31-ig beosztott lelkészként végezte feladatát. 2001. július 1-jétől, azaz csaknem 20 évet át nyugdíjazásáig (2020. június 30.) kórházlelkészi szolgálatokat látott el. Emellett pedig hosszú időn keresztül a Jókai Mór Református Általános Iskola hitoktatója volt.

Kívánjuk, hogy mindannyian sokáig élvezhessék Isten által megáldott munkájuk gyümölcsét!

 

Sipos Brigitta

lelkipásztor

 

 

(A díjazottakról készült további képek, valamint Közgyűlésről készült képek megtekinthetőek az alábbi linken:

https://drive.google.com/drive/folders/1n41qJeTsZPN75LiobqAE7QD4VQZs55Mz?usp=sharing)


 

 


 

Szerencsi Imréné: A kilincs

„Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt,…” (Filippi 2,5)

Egy nap a fafaragó arra az elhatározásra jutott, hogy készít egy gyönyörű szép kilincset kedvenc szobájának ajtajára. Hónapokon át tervezgette, szeretett volna egy olyan kilincset készíteni, ami minden igényt kielégít és minden szemet gyönyörűséggel tölt el. Szerette volna, hogy mindenki, aki e kilincsre a kezét ráteszi, tökéletes elégedettséget érezzen.

Hónapokon át megfeszített erővel dolgozott, hogy valóra váltsa álmát. Éjjel és nappal faragta, csiszolgatta, próbálgatta, tökéletesítette művét. Beletette szíve minden szeretetét, tudásának legjavát, erejének minden tartalékát. Így készült napról napra a nagy mű. Mikor úgy érezte elkészült, a fafaragó leült az ajtóval szemben és újra szemügyre vette alkotását.  Ahogy nézegette elégedett, hálás mosoly ült ki az arcára. Verejtékcseppes homlokán az öröm barázdái jelentek meg és úgy gondolta, megérte az éjszakázást, a fáradságot. Megérte, a belefektetett munka és lelkesedés. A szeretettel csiszolt és formált kilincs magában hordozta szívét, erejét, tudásának legjavát. Mindent, ami tőle tellett azt mind - mind beletette ebbe a munkába.

Szerette volna megosztani örömét barátaival, ismerőseivel. Ezért úgy határozott rendez számukra egy ünnepséget. Berendezte hát kedvenc szobáját, ahová eddig még soha senki rajta kívül nem lépett be. Feldíszítette, finom ételekkel rakta meg asztalát és várta, hogy megérkezzenek a meghívottak.

A vendégek szépen sorjában csordogáltak az ünnepségre. A fafaragó izgatottan figyelte, ahogyan vendégei kezüket a kilincsre téve megjegyzéseikkel, arcuk rezdüléseivel méltatták, vagy épp kritikát fogalmaztak meg a kilinccsel kapcsolatban. Remélte, hogy bárki, aki kezét a kilincsre teszi, talál a maga számára valami szép és kellemes élményt, amit örömmel oszt meg a másikkal. Csalódottan kellett tapasztalnia, hogy a pozitív megnyilvánulás helyett többnyire a kilincs hiányosságait emelték ki vendégei. Mindig volt kifogás. Valaki számára túl keskeny volt, a másik túl keménynek találta. Valaki túl sötétnek, megint más túl díszesnek…. Ahányan voltak, annyi hiányosságnak adtak hangot.

A faragó nagyon elszomorodott. Úgy érezte, hiába volt a sok áldozat, hiába adta bele minden szeretetét, szaktudását a vendégei nem értékelték mindezt. Nem tudtak egy méltató, kedves, elismerő szót mondani számára. Miközben így kesergett, két dologra kellett rájönnie: az egyik, hogy a vendégsereg kritikája nem neki szól, nem az ő munkáját minősíti, csupán annyiról szól, hogy nincs olyan kilincs, ami mindenkinek egyformán jó lenne, egyformán tetszik, hiszen ahányan vagyunk annyifélék.

Amikor a dolgokkal kapcsolatban csak a negatívumokat tudjuk megfogalmazni és nem látjuk meg benne a jót, az értékelhetőt, akkor ez saját magunk elé tart tükröt és megmutatja, hogy valójában milyen emberek vagyunk, milyen indulat van a szívünkben. Megmutatja, hogy képesek vagyunk-e szeretettel, jóhiszeműen, gyanakvás, előítélet, önteltség rosszindulat és irigység nélkül értékelni a jó és szép dolgokat. Tudunk-e elismeréssel szólni, ha valaki szépet és értékeset alkot. Tudunk-e együtt örülni az örülőkkel, osztozni a másik sikerében, és tehetségében. Be tudjuk-e fogadni szeretettel, ha a másik adni akar, meg akarja osztani kincseit, hogy mi is gazdagabbak legyünk általa, vagy csak elutasítással, gyanakvással, mindent elsöprő kritikus lélekkel tudjuk lesöpörni a jót, az értékeset, a magunk gyengeségei miatt. Mielőtt bármiről véleményt alkotunk, gondoljuk át, miért mondjuk azt, amit mondunk. Valóban ezt gondoljuk, vagy azért mondjuk, mert irigység, féltékenység van a szívünkben. Azért mondunk rosszat, mert saját gyengeségeinket, kisebbrendűség érzésünket vetítjük ki a másikra. Vizsgáljuk meg a szívünket, gondolatainkat és legyünk tisztában önmagunkkal, mielőtt bárhogyan is szavakba öntenénk!

A másik dolog, amit megtanult a fafaragó, hogy van olyan kilincs, ami mindenkinek elégedettségére szolgálhat, ha arra koncentrál és fókuszál az ember, hogy mi a kilincs funkciója. Bármilyen is legyen egy kilincs, díszes, egyszerű, sötét, világos, keményfából faragott, vagy más anyagból való, a funkciója ugyanaz a kilincs a szobába bejutás eszköze.    Az ízlés különböző, a kilincset megfogó emberek sokfélék, de ugyanazt akarják. Ha a vendégség örömeiben részesülni szeretnének, csak a kilincs lenyomásával tehetik meg ezt.

A mai helyzetben sokféle kritika fogalmazódhat meg emberekben, persze mindenki beleköthet bármibe, de ha a legfontosabb célra összpontosítunk, arra, hogy vészhelyzet van és minden, ami történik, értünk történik, még ha nem is mindig tökéletesen, de a kulcsszó az értünk. Ki - ki a maga helyén, a maga posztján ki tettekkel, ki határozatok hozatalával, ki a határozatok komolyan vételével és betartásával, ki imádsággal, lelkesítő beszéddel, ki tapssal, ki munkájával, áldozatvállalásával……, de teszi a dolgát és a célra koncentrál, akkor megláthatjuk a jót, megláthatjuk az értékelhetőt. A sok elkeserítő dolog mellett megtanulhatjuk azt, hogy mit jelent felebarátnak lenni, mit jelent Isten képmásának lenni. Váljunk emberekké, emberségesekké, önzetlen, adni képes felebaráttá, ki - ki azzal szolgáljon, amit Istentől kapott.  Legyen bennünk az az indulat, ami Krisztus Jézusban megvolt!

 


 

Egy orvos Lombardiából:
"Soha a legsötétebb rémálmomban sem gondoltam, hogy valaha látni és megélni fogom ezt, ami három hete történik itt nálunk a kórházban.
Ez a szörnyűség egyre duzzad, és egyre megállíthatatlanabb. Az elején csak páran jöttek, aztán százával... és most nem is orvosok vagyunk, hanem szelektálók...el kell döntsük, hogy ki éljen és ki menjen haza meghalni, pedig ezek az emberek mind becsületesen fizették az adókat Olaszországnak.
Én és kollégáim ateisták voltunk. Ez volt a normális, hisz mi a tudományban hittünk, ezt tanultuk. A tudomány pedig kiiktatja Isten jelenlétét. Mindig kinevettem a szüleimet, mert templomba jártak.
Kilenc napja, hogy egy 75 éves pásztor került be hozzánk, komoly légzési problémákkal. Volt nála egy Biblia és ebből olvasott a haldoklóknak, miközben a kezüket fogta. Mi már pszichikailag és fizikailag is ki voltunk merülve, és el voltunk keseredve, mikor időnk volt, leültünk és hallgattuk.
Most be kell ismerjük; mint emberek elértük határainkat, többet nem tudunk tenni! Naponta egyre többen halnak meg. Ki vagyunk merülve, két társunk meghalt, és a többiek is alig állnak a lábukon.
Rájöttünk, hogy az ember tudása véges, és szükségünk van Istenre! El kezdtünk imádkozni, amikor csak volt pár percünk. Hihetetlen, de megrögzött ateistaként oda jutottunk, hogy Istennél békére leltünk! Őt kérjük segítsen kitartani, hogy ápolni tudjuk a betegeket.
Tegnap meghalt a 75 éves pásztor, és mint soha eddig - (pedig 120 halottunk volt az utolsó három hét alatt) -, mindannyian kikészültünk. Mert az öreg pásztor, amíg velünk volt, sikerült egy olyan békét hozzon, amit már nem is reméltem, hogy megtalálunk.
A pásztor elment az Úrhoz, nemsokára mi is követjük. Hat napja nem voltam otthon, nem tudom, mikor ettem utoljára, és rájöttem, milyen haszontalan voltam itt a földön. Fel szeretném ajánlani a segítségemet másoknak, az utolsó leheletemig. Boldog vagyok, hogy Istenhez tértem, miközben körbevesz az embertársaim szenvedése, halála."
Via Gianni Giardinelli via Julian Urba

 


III. Egyházmegyei Hitoktatói Szakmai Nap

2020. február 8-án került megrendezésre Nyíregyházán a III. Egyházmegyei Hitoktatói Szakmai Nap, melyen egy, az Amerikai Egyesült Államokban kidolgozott és néhány erdélyi magyar gyülekezetben már évek óta használt munkamódszert mutatott be a két előadó, Sógor Gyöngyi hitoktató (Kányád) és Makkai Ildikó pszichológus (Kolozsvár).

A Young Children & Worship program hazánkban még sokak számára teljesen ismeretlen. Egyszerűségével, letisztultságával, a bibliahű történetmondás mellett szimbólumok, bábuk alkalmazásával csodálatosan bevonja a résztvevőt a történetekbe, és ami talán a legfontosabb, érezhetővé válik az Isten jelenléte, szentsége abban az áldott, lélekformáló csendben, elcsendesedésben, amit tudatos felkészítéssel, gyakorlással teremt.

Lehetőségem volt néhány hónappal ezelőtt mélyebben megismerkedni ezzel a módszerrel lelkésztovábbképzésen. Azért jelentkeztem a képzésre, mert gyülekezetünkben elindítottuk az ovis gyermekistentiszteletet és azt éreztem, hogy bár az Imaterem, mint helyszín és a vasárnapi időpont segíti a gyülekezethez kapcsolódást, de a módszer ugyanaz maradt, mint hittanórákon és ez nem adott áhítatos, istentiszteleti jelleget az alkalomnak. Amikor a képzésen átéltük az első történetet, azonnal éreztem, hogy ez az, amit kerestem. Bár a gyakorlatban még nem volt alkalmam kipróbálni, mert meg van adva, hogy az egyházi évben, mikor érdemes elkezdeni a programot, valamint eszközökre és megfelelő helyiségre is szükség van hozzá, de olyan kincsre lelhettem benne, amit nem szabad elengedni.

Ezért is vártam nagy reménységgel és lelkesedéssel ezt a szakmai napot, hogy vajon felkelti-e a lelkésztársak, hitoktatók érdeklődését a módszer? Egy napba besűrítve sikerül-e rálelni arra az ajándékra, amit a program kínál? Sikerül-e megérezni azt, amit már a nyitó áhítat is bevezetett, hogy érdemes új módszerekkel mélyre evezni és csodákban, istenélményekben lehet részünk?

Sógor Gyöngyi, az első előadó, a szent hely fontosságára hívta fel a figyelmet. Saját élményeinket hívta elő, valamint rávilágított arra, hogy milyen fontos ez a gyermek számára is, hogy legyen legalább egy ilyen hely, ahol elcsendesedhet, ahol Istenhez a legközelebb érezheti magát, ahol minden és mindenki háttérbe szorul és eszközzé válik, hogy előkészítse ezt a találkozást.

Makkai Ildikó az óvodások életkori sajátosságairól beszélt.  Kiemelte, hogy a módszer elsősorban nekik készült és a gyermek szabadságára, ismereteire, fantáziájára, tapasztalataira épít, arra, ahogyan a világot próbálja megismerni, felfedezni, és nem kész válaszokat ad. Az Ige szólal meg arctalan bábuk, néha rajzok és szimbólumok bevonásával, és megengedett, hogy a saját korának, fejlődési ütemének megfelelően alakuljon az istenképe. A történetmondás utáni feldolgozást is teljesen rá bízza a kisgyermekre, nem kap pl. kész színezőket, hanem ő választhat, hogy rajzban, gyurmában, a történet újra játszásában dolgozza-e fel azt, amit a történet elindított benne.

A gyakorlatban két történetet élhettünk át. A jó pásztor példázatát, és azt, hogy mit jelent Jézus világosságából részesedni.

A szakmai nap végén csoportokba osztva megbeszélhettük, milyen hatással volt ránk a hallott, látott és átélt igei üzenet. Elmondhattuk érzéseinket, félelmeinket, kérdéseinket a módszerrel kapcsolatban.

Sokan voltak a szakmai napon olyan hitoktatók, akik csak iskolai és óvodai keretek között tanítanak, ahol ez a módszer nehezen valósítható meg.  Ők és azok, akik nagyobb korosztályokat tanítanak talán kevésbé érezhették át a jelentőségét.

A program valóban, az óvodás és kisiskolás korú gyerekekre fókuszál, valamint minden apró részletében istentiszteleti alkalomra dolgozták ki, hiszen liturgikus elemeket tartalmaz, rendet, áhítatot és fegyelmet sugall.  Nehezen megbontható és a gyakorlatban csak megfelelő keretek között éri el a célját.

Akinek mégis van lehetősége megtanulni és alkalmazni, azoknál hiszem, hogy nagy áldássá válhat a gyermekek között végzett gyülekezeti munkában. És ahogy az előadó is megfogalmazta, gyülekezeteink aktív tagjaivá nem azok a gyermekek fognak válni, akiket a hitoktatás által érünk el, különösen világi iskolákban, hanem azok, akik gyermekként megtapasztalják mit jelent az Istennel istentiszteleten találkozni.

A szakmai napon készült képek az alábbi linken találhatóak: https://drive.google.comd/rive/folders/1sEdOPGDsAS6qzKythZb2Phy4aFBow3hy?usp=sharing

 

Benczéné Lövei Zita

 

 


 

Hálaadó istentisztelet Kállósemjénben

December 8-án vasárnap ünnepi istentiszteletre hívogattak a Kállósemjéni Református Templom harangjai. Ezen a vasárnapon adott hálát a gyülekezet 150 éves templomáért.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Pál apostol Timóteushoz írt 2. levelének 1. részéből a 8-14-ig terjedő versek alapján hirdette Isten igéjét. Igehirdetésében kiemelte a meghívón szereplő igét is: „Áldjad én lelkem az Urat, és el ne feledd, mennyi jót tett veled”. Majd arról szólt a gyülekezethez, hogy nekünk, embereknek miért is fontos a jubileum, az ünnep: „arra jó, hogy oszlassuk a feledékenységet, hálátlanságot”. Továbbá hangsúlyozta, hogy ez az alkalom egy öntudaterősítő esemény, mely arra figyelmeztet minket, hogy nem szégyen vallásunkat, hitünket gyakorolni, melynek helyszínt ad és adhat továbbra is ez a templom. Büszkén vállalni azt, akik vagyunk és megőrizni a ránk bízott kincset, felelősségteljes és elkötelező feladatunk.

A Nyírségi Egyházmegye esperese, dr. Gaál Sándor így szólt a gyülekezethez köszöntésében: vannak olyan közösségi terek, melyek változnak, esetleg funkciót cserélnek. A templomok azonban nem változnak, ha mégis, az már nem templom. A templom, a benne folyó élet miatt változatlan. Végezetül ezt kívánta a több mint 400 éves kállósemjéni egyházközségnek, akikkel 3. templomépületünk 150 éves évfordulóját ünnepeltük: „Töltse be küldetését ez az épület!”

Ezután a környékbeli lelkipásztorok mondták el köszöntésüket a gyülekezetnek, egy-egy bibliai igével. Kállósemjén polgármestere is hálaadással emlékezett meg erről a neves évfordulóról, s kiemelte, hogy a településünkön mindhárom templomnak és gyülekezetnek egyenlőképpen van értéke függetlenül azoknak a nagyságától.

Az ünnepséget Kész Géza történelem tanár rövid előadása zárta, melyben a templom 150 évét mutatta be a gyülekezetnek. Ebből tudhattuk meg, hogy a jelenlegi Isten háza előtt két paticsfalu épületben hívták segítségül az Urat az elődeink, s mekkora kiváltság, hogy nekünk örökségünk van, amit használhatunk, betölthetünk és amiért hálát adhatunk. Végezetül azt kívánta, hogy a következő 150 évben olyan növekedés induljon meg, ami miatt kétszer is bővíteni kell ezt a templomot.

Az ünnepi istentiszteletet szeretetvendégség követte, amellyel gyülekezetünk Isten iránti háláját édesen fejezte ki a meghívottak felé.

Forrás, illetve az alkalomról készült képek: https://ttre.hu/tartalom/5038/3/keruleti/halaado-istentisztelet-kallosemjenben

 


 

Református Templom épül Rakamazon

2019. december 1-én ünnepélyes keretek között tettük le a Rakamazi Református Templom alapkövét.

Rakamazon a reformátusok száma kevés volt, de az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt. A szomszédos Tiszanagyfaluból pásztorolták a helyi közösséget, mely az ottani gyülekezethez tartozott. Sokáig az iskola egyik tantermét használta a gyülekezet. A közösség 1998-ban egy parasztházat vásárolt meg és alakított Imaházzá, így lelt otthonra. 2010-ben „missziói” státuszt kapott a gyülekezet, ami az önállósodás egy fontos lépése volt. Ezt követően fogalmazta meg először a presbitérium majd a gyülekezet is, hogy templomot szeretne építeni, aminek érdekében a tagok elkezdtek adakozni. Az építésre most hozta el Isten a lehetőséget. Rakamazon olyan épületet szeretne építeni a gyülekezet, amiben szolgálati lakás is van; illetve a gyülekezeti életet megfelelően kiszolgáló helyiségek is megtalálhatóak benne.

Advent első vasárnap délutánján 180-200 fő gyűlt össze az úgynevezett ’Sárga’ iskolában, hogy ünnepélyes keretek között helyezze el a templom alapkövét. Az iskola aulája istentiszteleti tér lett ezen a délutánon. Dr. Gaál Sándor esperes szolgált igehirdetéssel. A Jelenések könyvének 22. részéből, a 20. versből szólt Isten igéje: „Így szól az, aki ezekről bizonyságot tesz: Bizony, hamar eljövök. Ámen. Jöjj, Uram Jézus!”. Esperes Úr kiemelte, hogy Jézus visszajövetele sürget minket a róla szóló örömhír továbbadására. Azért kell templomot építeni, hogy minél több ember hallhassa: Ő él és visszajön. Nagy József, a gyülekezet egykori lelkipásztora imádsággal és énekkari énekléssel szolgált. A délután során hittanosok egy csoportja mondott verset és énekelt, valamint a gyülekezet férfi énekkara is megszólaltatott három éneket. A megjelenteket igei gondolatokkal köszöntötte Zimányi József, a gyülekezet egykori lelkipásztora. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Bodnár László polgármester is örömét és reménységét fejezte ki a templomépítés alkalmából. Mindezek után a gyülekezet átvonult az iskolával szembeni telekre, ahol a 84. zsoltár olvasását és imádságot követően a 392. dicséret első két versszakának éneklése közben helyezte el az időkapszulát és zárta le az alapkövet Dr. Gaál Sándor esperes, Nyeste Ferenc egyházmegyei gondok, Zimányi József és Nagy József korábbi lelkipásztorok mellett Széles Aladár gondnok és Szabó Pál lelkipásztor. Az alkalom a gyülekezet által előkészített szeretetvendégséggel zárult az iskola aulájában. A lelki építkezés érdekében a nap folyamán mindenki Cseri Kálmán: Minek az ünnepe karácsony? kötetet kapott.

Az alkalomról készült videófelvétel megtekinthető a következő elérhetőségen: https://www.youtube.com/watch?v=GF2129KqCIU&t=1s

Az alkalomról készült fényképek megtekinthetők a gyülekezet facebook oldalán: itt.

 


Kiállítás megnyitó Nyírmeggyesen

2019. december elsején, advent első vasárnapján kedves és meghitt eseménynek lehetett részese református gyülekezeti közösségünk. Pótor Mirjam „Festett igék” című kiállításának megnyitójára került sor.

Az alkotóról megtudhattuk, hogy Vásárosnaményban nőtt fel református, lelkész család második gyermekeként. Tanulmányait a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma után a Református Tanítóképzőn folytatta. Istentől sokféle dologra kapott tehetséget, talentumot.

A Kollégiumi Kántusban énekhangjával, a gyerekheteken pedig igei szolgálattal vett részt. Angol tanári, drámapedagógiai, keramikus szakon, siketnéma jelelés tanfolyamon képezte tovább sokrétű tudását. Hat évig tanított a Hajdúhadházi Református Általános Iskolában, itt indult el a festett igék rajzolása is. Most immár ötödik éve a Talentum Baptista Általános Iskola tanítója, Debrecenben.

A festett igék kiállítás Debrecenben debütált először a Füredi úti templomban, majd járt a Nagytemplomban, Nagylétán, Vásárosnaményban, Mátészalkán a Kálvin János Református Általános Iskolában, s most két hónapig Nyírmeggyesen is láthatjuk.

Ezek a képek azért értékesek, mert a megjelenített képi élményhez szorosan kapcsolódik Isten igéje. Azaz élő szó, amely megeleveníthet, felfrissíthet, megvidámíthat, helyre igazíthat minden emberi lelket, táplál, feltölt, személyesen, egyénre szabottan kinek-kinek mást mond.

A negyvennégy darabból álló kiállítás kisebb része a templomban, nagyobb része a gyülekezeti házban látható.

A festett igékről nyomdai változat is készült, amely megvásárolható.  Hívunk és várunk a kiállítás megtekintésére minden kedves testvérünket!

Az alkalomról képek megtekinthetők az alábbi linken:

 


 

Lelkészi csendesnap Balmazújvárosban

A Hirdesd az Igét! program Balmazújvárosban, a Kamilla Hotelben folytatódott, ahol a Nyírségi Egyházmegye lelkipásztorai gyűltek egybe október 27-én és 28-án. A téma az imádkozás volt.

A programot Tóth-Mihala Veronika vezette.  Dr. Fekete Károly, Dr. Gaál Sándor, Sipos Brigitta és Veres Péter személyes hangvételű szolgálataira figyelhettünk. Egy nagy csokorba szedve a következők váltak hangsúlyossá számomra: - az imádság lehetőség és felelősség, - imádkozok, tehát vagyok, - az imádságom legyen változatos és folyamatos, - az imádság összeköt Istennel, - imádkozni a közösség nevében az tud, aki egyénileg is imádkozik, - nem tudok imádság nélkül élni. - Jó tanácsként kaptuk a háladoboz alkalmazását, és egy imádsággyűjteménynek az összeszedését.

Volt lehetőség közösen, asztalonként, kis csoportban megosztani egymással egyéni, családi és gyülekezeti tapasztalatainkat, valamint egy általunk választott lelkipásztorral négyszemközt is beszélgethettünk kötetlenül, egy kávé mellett: hogy vagy? – címmel.

Úrvacsorai közösséggel zártuk ezt a nagyon hasznos és tartalmas Hirdesd az Igét! programot.

Pótor László lelkipásztor, Nyírmeggyes


Képek megtalálhatóak az alábbi linken: https://drive.google.com/open?id=1Ek8OOAlsYGKqVhv22SxRyA1Mi3BPs1jS


(forrás: https://ttre.hu/tartalom/4967/3/keruleti/lelkeszi-csendesnap-balmazujvarosban)

 


Berekfürdői csendes-pihenő hét

A Nyírségi Református Egyházmegye 2019. október. 7-11. között tartotta Berekfürdőn a Megbékélés Házában a csendes-pihenő hetét, amelyen 26 gyülekezetből 173 fő vett részt. A hét témája az egység volt, e köré csoportosultak az áhítatok, előadások és a beszélgetések. Ebben az évben emlékeztünk május 18-án Debrecenben a Magyar Református Egység Napjára, amikor tíz éve (2009. május 22-én) egyesült újra a Magyar Református Egyház a Kárpát-medencében. Jelszava az összetartozásnak: Krisztus a jövő, együtt követjük őt.

A hét vezetői voltak: Nagy József nyíregyházi és Szerencsi Imre nyírbogáti református lelkészek. További szolgálatokat végzők: Szerencsi Imréné kislétai, Sinkó-Páricsi Babett kántorjánosi-hodászi, Lipták Pál (nyugdíjas) újfehértói református lelkészek. Vendégszolgálók voltak: Dr. Gonda László a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense és Dr. Kállai Imre orvos-lelkész Debrecenből. Dr. Gaál Sándor a Nyírségi Református Egyházmegye esperese áhítatot és előadást tartott.

Lelkészeink a református bibliaolvasó kalauzunk kijelölt napi Igéi alapján tartották az áhítatokat reggel és este, kihangsúlyozva az egységet, az összetartozást és a lelki megújulást.

Dr. Kállai Imre az előadását „Test-lélek értelem, avagy hogyan is épül fel az ember” címmel tartotta. Rámutatott arra, hogy a tudomány és a hit erősítik egymást, a tudomány ellentéte a tudatlanság. Antropológiai kitekintést tett ószövetségi és újszövetségi vonatkozásban, hangsúlyozta a megtérést, ami harmóniát teremt az emberben. Az ember a test, lélek, mint fizikai valóság, és mint transzcendens vonatkozású teremtmény.

Sinkó-Páricsi Babett előadásában „Templomot, s az iskolát” címmel a Kántorjánosi Református Általános Iskola újraindításáról beszélt, amely 2019. szeptember 1-jén kezdte el – 71 év kihagyás után – a 331. iskolaévét. Iskolatörténeti áttekintéssel kezdett, majd ismertette a jelenlegi helyzetet, és felvázolta a reményteljes jövőt, hiszen 165 szülő szavazott az iskola átvételére, az istentiszteletekre járók száma is növekedett, a gyerekek hozták magukkal a szülőket (81 fő). Ha valamit az Úristen elkezd, azt be is fejezi. Istennek terve van, és erről nem mondanak le. Szeretnék a gyerekeknek a legjobbat átadni.

Nagy József rövid információt adott „Örökösföld, a kicsi testvér” címmel a Nyíregyháza- Örökösföld városrészben 18 éve elindult református közösségről, amely a Nyíregyháza-Városi Gyülekezet irányításával épülő templomát várja, hogy állandó saját helye legyen a lelki alkalmaknak és a közösségi életnek. Jelenleg 50-70 fő részvételével a városrész egyik iskolájában minden vasárnap istentiszteletet tartanak. A templom – közösségi ház – parókia épületegyüttest a jövő évben vehetik használatba, így a megerősödés, önállósodás után az egyházmegyének 79. gyülekezete lehet.

Dr. Gonda László „Egység, vagy sokféleség – ökumenikus kitekintés” címmel tartotta meg előadását, amely a Magyar Református Egység Napjához kötődött. Igei utalással kezdte a János 17,21 alapján: „...hogy mindnyájan egyek legyenek, ahogyan Te, Atyám, énbennem, és én Tebenned, hogy ők is bennünk legyenek, hogy elhiggye a világ, hogy Te küldtél el engem”. A keresztyénséget sokféleség jellemzi, rengeteg formában van jelen a világban, amely olykor feszültséget is eredményez. Jézus az egységért imádkozott. Sok miden összeköt, de sok minden el is választ. Nem lehet azt mondani, hogy egyik tanítás felette van a másiknak. Mi a megoldás? Komolyan kell venni a Szentírást: mindenkivel, aki hisz a Szentháromság Istenben, azzal egységben lehetünk.

Dr. Gaál Sándor előadásában a Nyírségi Református Egyházmegyéről körképet adott. Térképen felvázolta elhelyezkedését az országunkban. Bemutatta a négy egyházkerületet. A Tiszántúli Református Egyházkerülethez tartozunk, nyolc másik egyházmegyével. Egyházmegyénkben 78 gyülekezet van, mely országunkban a legnagyobb, így a feladatunk és a felelősségünk is igen nagy az evangélium hirdetése területén. A lakosság száma csökken, így a gyülekezetekbe járók is kevesebben vannak, kevesebb a gyerekek száma az iskolákban, ezért összevonásra kerül sor. Meg kell találni az új formákat az Isten ügyéhez, de a régi tartalommal szükséges megtölteni. Nemzedékről-nemzedékre kell átadni az evangéliumot. A mai ember nem befelé, hanem kifelé tart az egyházból. A lehetőségünk megvan, hiszen sok gyerek járhat újra egyházi iskolákba, a megkeresztelt gyerekeket meg kell keresni, hogy a konfirmációra előkészítsék. Mindezekhez hiteles lelkipásztorok kellenek, akik elindulnak a lelkek megmentésére. Az emberek megszólítása és befogadása nagyon fontos. Nagy missziói lehetőség van az iskolákban. Nincs evangélium az Úr Jézus jelenléte nélkül. Előadását egy Bütösi Jánostól vett idézettel fejezte be: „Ha az egyházak nem fogják missziói feladatukat komolyan venni, akkor jön a vihar. Sok választásunk nincsen. Vagy Krisztus lelkületével teljesítjük missziós küldetésünket, vagy pedig Isten más utat talál arra, hogy bennünket rákényszerítsen az engedelmességre.”

A nagy részvételi arány ellenére zökkenő nélkül folytatódtak a programok, az időjárás kedvezett a szabadidő eltöltésében, sétálhattunk a környéken, igénybe vehettük a gyógyfürdőt minden nap. A reggeli tornára is volt lehetősége mindenkinek. Bőséggel fogyaszthattuk a finom falatokat, nyugodt volt a pihenésünk. Elsősorban Istennek vagyunk hálásak a lelki-testi táplálékokért, köszönetet mondunk a szervezőknek, lelkészeinknek a programokért, egyházunknak az anyagi hozzájárulásért, a konyhai dolgozóknak minden étkezésért.

Horváth Csaba

A hétről készült fényképek az alábbi linken elérhetőek:

https://drive.google.com/open?id=1dSAinSgvio0WmQXR_X36D1s7RwLbfUEZ

 

 


Nyírteleki gyülekezeti hétvége Berekfürdőn

2019. augusztus 23-25. között gyülekezeti hétvégét tartottunk Berekfürdőn. A hétvége célja lelki-testi feltöltődés volt. A résztvevők főleg kisgyermekes családosok voltak, ezért a napok rendjét úgy alakítottuk ki, hogy minden korosztály számára megfelelő legyen. Esténként családi áhítatokat tartottunk. Ezek mintául is szolgálhattak ahhoz, hogy hazatérve otthon is tartsanak családi áhítatot a résztvevők. A délelőttök során a gyermekekkel külön foglalkoztunk, így a felnőttek nyugodtan beszélgethettek arról, hogy a családban hogyan jelenik meg a szeretet. Vajon kivételezünk-e valakivel, és ha igen, akkor miért? Biblia történetek segítettek minket abban, hogy jobban lássuk és értsük családunkat. Délután a helyi strandot élvezték a kicsik és nagyok. A vasárnapi istentiszteleten az 51. zsoltárból szólt Isten igéje, mely által a bűnbánat és megújulás útját járhattuk végig lelkünkben. A közös játékok és étkezések által is jobban megismertük egymást. Tartalmas hétvégénk után lelkileg-testileg feltöltődve térhettünk haza.

További képek megtekinthetők a következő oldalon:

https://www.facebook.com/pg/ReformatusNyirtelek/photos/?tab=album&album_id=1870327759737347

 


Nyári táborok Egyházmegyénkben III.

Besenyőd-Levelek-Magy

Ebben az évben, 2019. 08. 22-25 között tartottuk, a közös besenyődi, leveleki és magyi református gyermekhetet a Besenyődi Gyülekezeti házban, amely napközis jellegű volt, minden délután 14:00-18:00 között vártuk a gyerekeket.

A gyerekhét vezér Igéje a Róm. 8, 31 volt: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”, a tábor címe pedig: „Challenge-week, készen állsz a kihívásra?”

A foglalkozásokon Gedeon történetével ismerkedtek meg a gyerekek, és az ő történetén keresztül igyekeztünk az élet és a hit kihívásairól beszélgetni velük, illetve arról, hogy mennyire fontos az Úr mellett dönteni, és milyen sokat jelent az Isten segítsége a küzdelmekben.

Voltak elméleti feladatok és aktív játékok is, amelyek mindegyikét próbáltuk Gedeon története és a kihívásaink köré fonni. A napot mindig zászlófelvonással kezdtük, és leengedéssel zártuk. Azután közös éneklés következett, és történettanulás. Utána következhettek a csapatjátékok, kézművesség, sportolási lehetőség. Természetesen uzsonnát is készítettünk a gyermekek számára, kedves gyülekezeti tagok segítségével.

Utolsó napunkon egy, az egész falut behálózó akadályversenyt tartottunk. A gyerekek térképek segítségével indultak el, s az akadályoknál várták őket presbitereink és ifjúsági bibliaórás segítőink. Itt is volt fejtörő játék és ügyességi is, kellett titkosírást megfejteniük és nyomokból is olvasniuk.

Áldott hét volt ez, és hálásak vagyunk az Úrnak, hogy megélhettük.

 

Nyírkércs-Nyírjákó

2019-ben is megrendezésre kerültek nyári gyermek evangélizációs alkalmaink Nyírjákón és Nyírkércsen. Az egymást követő hetekben először Nyírjákón az általános iskola ebédlőjében, és az iskola udvarán folytak a gyermekek, fiatalok számára szóló előadások, foglalkozások, és játékok. Naponta 60-80 gyermek vett részt az alkalmakon. Nyírkércsen a templomban és a parókia udvarán lehettek együtt mindazon gyermekek, akik a nyári szünetben is lelkileg-testileg felfrissülni vágytak egymás társaságában, Jézus szeretetének közelében. Naponta száz gyermek jött a kézműveskedéssel, arcfestéssel, gitározással, kinti-benti játékokkal tarkított gyermek evangélizációs napokra. Hálás szívvel köszönjük meg a gyermekhetekhez szükséges lelki és anyagi támogatásokat!

 

Nyírbogát

2019. július 18-22. között vakációs gyermekhéten vehettünk részt egy kisebb közösséggel a református parókián. Azt hiszem mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy mind az öt napon nagyon jól éreztük magunkat és rengeteget tanulhattunk Julika néni és Tiszteletes úr érdekes és nagyon hasznos délelőtti áhítatokon. A személyes kedvencem az volt, amikor Jézus tanítványait ismerhettük meg közelebbről. Életük végéig hűségesek maradtak, habár természetesen nekik is voltak mélypontjaik de Istenhez imádkozva kitartottak pedig úgy gondolom, hogy abban az időben ez sokkal nehezebb volt, mint ma ugyanígy akkoriban üldözték a keresztényeket. Majdnem mindegyik tanítvány mártírhalált szenvedett. Nagy ifisként elmondhatom, hogy elég komoly témákról beszélgettünk és ez a hét nagyon sokat segített mindannyiunknak lelkileg is megerősíteni a hitünket. Természetesen a viccek és a humor ugyanúgy jelen volt az áhítatokon, amik elérték, hogy a kisebbek is megértsék egy téma komolyságát és fontosságát. 9 órától kezdődött és ebéddel zárultak a vakációs gyermekhét napjai. Számomra nagyon fontos volt, hogy a csoport is megismerje egymást, így mindannyian próbáltunk a lehető legtöbbet beszélgetni egymással. Külön szeretném megdicsérni a kisebb korosztályból résztvevő gyermekeket, akik példamutatóan viselkedtek egész héten. Nagyon szépen énekeltek, figyeltek az áhítatokon, ügyesen részt vettek a versenyeken és meghallgatták Julika néni és Tiszteletes úr tanácsait. Szeretném mindannyiunk nevében megköszönni a felnőtteknek, akik önfeláldozó munkájukkal mindent megtettek azért, hogy mi résztvevők jól érezzük magunkat. Köszönünk szépen minden adományt, amit a héten kaptunk a gyülekezet közösségétől. És utólag szeretnénk köszönetet mondani Julika néninek és Tiszteletes úrnak, hogy újból megszervezték ezt a hetet és hogy ennyi örömet és boldogságot adnak a gyerekeknek. Köszönünk mindent!

 

Encsencs

Az idén is, mint minden évben megrendezésre került a nyári napközis tábor. Az előző évekhez hasonlóan ezen a nyáron is szép számmal összegyűltünk, a Tiszteletes Úr által szervezett bibliai táborra. Egész pontosan 21-en voltunk jelen nap, mint nap, az óvodástól a középiskolással bezárólag.

Minden nap 9 órakor gyülekeztünk a gyülekezeti teremben, majd minden gyerek megérkezése után reggeli áhítattal indítottuk a napot, ahol Jézus gyógyításairól hallgattuk meg az igét. Ezek után kötetlen beszélgetésbe kezdtünk a témával kapcsolatban, ahol összehasonlítottuk a modern orvoslással.

Az áhítatot a tízórai követte, amely után szabadidős foglalkozás keretében önfeledt játszásba kezdtünk. Jelen volt itt a foci, a labdacica, a célba dobás, a pingpong, fogócska, bújócska, arcfestés, csillámtetkó, üvegfestés, gyöngyfűzés, mely utóbbiakról Andi néni gondoskodott, Ili néni segítségével. Úgy gondolom a nap folyamán senki nem unatkozhatott, hiszen kicsi, nagy, fiú, lány egyaránt megtalálhatta a számára kedvező időtöltést. Nem utolsó sorban csütörtökön egy kalandparkban is kedvünkre szórakozhattunk és kellőképpen elfáradhattunk.

A szabadidős foglalkozást délben az ebéd szakította csak meg, amelyre nem panaszkodhattunk, hiszen a presbitérium illetve diakóniai tagok közül néhányan finomabbnál finomabb ételekkel kedveskedtek nekünk. Ezúton szeretném a táborozók nevében megköszönni valamennyi néni lelkiismeretes és áldozatkész munkáját.

A legnagyobb köszönet a Tiszteletes Úrnak és családjának jár, hogy ismét egy ilyen hétre adott lehetőséget a faluban élő és családjaik által ide tartozó gyerekek és ifjak számára. Hiszem, hogy mindannyiunk számára szükségesek az ilyen együtt töltött napok, ahol az ellaposodott barátságok megerősödnek, újak alakulnak és a bibliai történeteken keresztül lelkileg teljesen feltöltődhetünk.

Remélem az elkövetkezendő időben is lesznek hasonló lehetőségeink.

 

Kisléta

A Kislétai Református Egyházközség 2019. június 24 -28-ig megrendezett Vakációs Bibliai gyermekhetének a központi tanítása a tanítvánnyá létel és tanítvánnyá tétel volt. E téma köré rendeződtek a megismert és feldolgozott bibliai történetek. A gyerekek több mint harminc fővel voltak jelen az alkalmakon. Minden napot áhítattal kezdtünk a templomban, majd egy történet játékos feldolgozása következett különféle módszerekkel. Ezután átmentünk a helyi iskola területére, ahol a tantermekben párhuzamosan kézműves foglalkozások (bőrkarkötő készítés, makett készítés, gyöngyözés), a tornateremben versenyek (asztalitenisz, kosárlabda), az udvaron pedig íjászat, tollaslabda verseny, aszfaltkréta verseny, foci zajlott felnőtt gyülekezeti tagjaink felügyelete alatt. Az ebédet az Idősek Nappali Klubjában fogyaszthattuk el. Délután dráma játék, bábozás és kvíz segítségével ismételtük át a délelőtt tanultakat, majd filmvetítés következett. A tábor utolsó napján bicikli túrára mentünk. Úti célunk a Nyírbogáti Református Egyház templomának megtekintése volt. A gyerekek nagyon élvezték, amikor a templomtoronyba mentünk fel közösen. Az egész hétre jellemző volt az oldott, vidám hangulat, a gyerekek érdeklődéssel és nyitottsággal figyeltek a történetekre, a hét végére közösséggé formálódta, és vasárnap az istentiszteleten beszámoltak a gyülekezetnek a hét élményeiről és a megtanult bibliai üzenetekről. Mindezért Istené legyen a dicsőség.

 

Nyírvasvári

Az idei évben is megrendezésre került Nyírvasváriban a bibliatábor, melynek otthont most is a Nyírvasvári Általános Iskola adott. Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei évben is az általános iskolás gyerekek nagy érdeklődéssel vettek részt a táborban. A három napos tábor ideje alatt énekeltünk, játszottunk, és naponként egy-egy állatos történetet ismerhettek meg a gyerekek. Minden nap pecséteket gyűjthettek az ügyesebbek, s a tábor végén ajándékkal jutalmaztuk a diákokat. Amellett, hogy nagyszerű élményekkel, és reméljük, hogy Isten Igéjével a szívükben térhettek haza a gyermekek, csodálatos volt az a segítő csapat, akik között az idei évben ifis fiatalok is voltak, az iskola pedagógusai, a hitoktatók és a gyülekezet is aktív szolgálatot vállalt a tábor megszervezésében és lebonyolításában. Istennek adunk hálát a tábor létrejöttéért!

 

Tiszaeszlár

2019. július 15-19. között rendeztük meg hittan táborunkat. A tábor témája Dániel könyvének néhány története volt. A történeteket reggeli áhítatokon jelenítettük meg különböző módszerekkel. Volt színházi előadás, filmvetítés, történet mondás képek segítségével és egy alkalmon vehettünk részt a Rakamazi Római katolikus templomban. A délelőtti áhítatok után Dániel történetéhez kapcsolódó feladatokat oldottak meg a gyerekek. Készítettünk királyi koronát, pajzsot, kardot. Agyag szobrot, hogy kipróbáljuk milyen törékeny anyag is az agyag. Készítettünk tüzes kemencét papírtányérból, oroszlánt zsákanyagból, rizsből. a kézműves feladatok sok örömet okoztak és sikeresen elmélyítették az áhítatokon hallottakat. Érdekes feladatok színesítették a délelőttöket és a délutánokat is, amelyeket korosztályhoz igazítottunk. a sport sem maradhatott ki a hétből. Tóth József tanárúr ismét biztosította számunkra az íjászkodás lehetőségét, Czaga Tamás tanár úr pedig a királyi tornát rendezte meg. A legnagyobb próbatétel a kerékpártúra volt. A legkisebbek és a kerékpározni nem tudók kivételével mindannyian áttekertünk Rakamazra, ahol jót játszottunk a Morotva parton, majd egy finom ebéd után áhítaton vehettünk rész a rakamazi templomban. A szokásos strandos napot is megtartottuk, ahol igazán jó csapat épülhetett.

 

Nagykálló

Gyülekezetünkben régóta első alkalommal került megrendezésre gyerek napközis tábor a nyári időszakban. A hét tematikája a VISZ idei anyagának címét viselte: Tetőtől talpig. A tematika lényege, hogy így szeret minket az Úr: tetőtől talpig.

Az első nap, kis félelemmel indult a gyerekek részéről, hisz nem tudták mire számíthatnak. Azt mondták, azt hitték itt tanulni kell. És tanultak is észrevétlenül, játékosan. A kezdeti félelmek hamar elmúltak az első délelőtt játékai, ige tanulásai után, majd ezt követően a közös ebéd elfogyasztásánál már mindenki gondtalan volt. Sőt, sokan nagyon megéheztek, így alig várták, hogy a friss meleg étel megérkezzen a helyi étteremből, amelyet mindenki jó ízűen elfogyasztott. A néhány nap során nagyon jó társaság alakult ki, pedig vegyes korosztály volt: 4 évestől 12 évesig, de ez egyáltalán nem volt hátrány, sőt a nagyobbak mindenben segítették a kicsiket, akár játékról, akár ige tanulásról volt szó. Mindannyiunknak felejthetetlen emlék marad ez a néhány nap.  Bízunk benne, hogy az Úr segítségével jövőre is lesz sok közös alkalom a gyerekekkel és újra lehetőség lesz a napközis táborra is. Dicsőség Istennek, hogy ilyen közreműködőek voltak a gyerekek és a szüleik is. Köszönjük mindenkinek a megvalósuláshoz szükséges támogatásokat!

„Maradjon velünk Uram szereteted, mert mi is benned reménykedünk” Zsolt 33:22

 

Nyírbátor

A Nyírbátori Református Egyházközség idén nyáron is megrendezte gyermektáborát, ahol több mint 150 gyermek vett részt az 8 nap (5 nap Nyírbátor-belvárosban és 3 nap Nyírbátor-Vásártéren) alatt. Hitoktatóink ebben az évben a víz témakörét járták körbe a gyerekekkel. Így tanulhattunk a Jordánon való átkelésről, Isten Elizeus próféta által tett csodájáról és arról, hogy Jézus Krisztus hogyan járt a vízen. A gyerekek nap, mint nap énektanulással kezdték meg a foglalkozást, majd pedig átismételték mindig az előző nap tanult énekeket. Az énekek hangszer kísérettel voltak megtanítva, amely különösen nagyon tetszett a gyerekeknek. Az ének tanulás után rövid történetre hangoló színdarabot adtak elő a szerevezők az önkéntes ifisek segítségével. Ez kellő alapot adott a bibliai történet megtanulásához. A történet feldolgozás korcsoport bontássokkal történt a kisebbek színezővel a nagyobbak pedig különböző kézimunkákkal jegyezhették meg a napi történetet. A nap e részét, aranymondások játékos megtanulásával zártuk. Mivel a teljes hét a víz témakörét ölelte fel így nagyon sok vizes játékot és a vízhez kapcsolódó feladat volt, amely színesebbé tette a napot. Minden egyes nap gyülekezetünk nőszövetsége többféle 10 óraival vagy ebéddel kedveskedett az önkéntes ifisekkel együtt. A napokat dicsőítéssel zártuk, de volt olyan is, amikor alternatív délutáni programokkal például kirándulással tettük maradandóvá a tábort.

Bízunk abban, hogy a gyerekek a jókedv és az élmény mellett gazdagodtak tudásban is, amely által még közelebb kerültek ahhoz az Atyához, amely mindennél jobban szereti őket.

 

Nyírcsászári

A Nyírcsászári Református Missziói Egyházközség idény nyáron is megrendezte gyermektáborát, ahol több mint 40 gyermek vett részt az 5 nap alatt. Hitoktatóink ebben az évben a víz témakörét járták körbe a gyerekekkel. Így tanulhattunk a Jordánon való átkelésről, Isten Elizeus próféta által tett csodájáról és arról, hogy Jézus Krisztus hogyan járt a vízen. A gyerekek interaktív foglalkozásokon is részt vettek, ahol a történeteket maguk is feldolgozták. Illetve játékból sem volt hiány. A nyári meleg ellen ugyanis vizes játékokkal védekeztünk, amikben a gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt. Az asztalra mindennap jutott valami finomság is, hiszen gyülekezetünk asszonyai sok finom sütivel kedveskedtek a tábor résztvevőinek, akik az utolsó napon ajándékkal távoztak. A szervezők pedig abban reménykedve zárták a hetet, hogy a gyerekek nem csak élménnyel és ajándékkal, hanem a Szentlélek segítségével igei üzenettel is távoztak!

 

 


 

Nyári táborok Egyházmegyénkben II.

Petneháza

Hálás szívvel osztjuk meg az egyházmegye közösségével, hogy a Petneházi Református Egyházközségben 2019. július 1-5. között rendeztük meg a Vakációs Bibliahetet a településen élő gyerekek számára. Minden nap 8 órától érkeztek a résztvevők, akikkel 13 óráig voltunk együtt, követve a Titus Hitéleti Alapítvány nyári evangelizációs anyagának tematikáját. „Építkezz okosan!” – hangzott a hét minden történésében a bátorítás, amellyel a gyerekek jövőjét igyekeztünk megalapozni a bibliai történetekkel, az aranymondásokkal, az énekekkel és a játékokkal. Testi épülésünkre is igyekeztünk odafigyelni, ezt szolgálta a közös tízórai és az ebéd. A résztvevők napról napra szorgalmasan érkeztek a Gyülekezeti Házunkba, amelyet 55-65 gyerek és 15-20 szolgálatvégző töltött meg egy héten keresztül.

A záró alkalmat a Templomban tartottuk, ahová a gyerekek segítségével meghívtuk a családtagokat is. Közel százötvenen voltunk együtt, hálás szívvel mindazért, amit a Vakációs Bibliahét adott a gyülekezetnek. Ezt megelőzően, a hajnali órákban disznótort rendeztünk, amelyből a gyülekezeti tagok segítségével megvendégeltük a záró alkalmon részt vevő gyerekeket és családtagjaikat a vacsorán. A Gyülekezeti Ház udvarán így lehetőség nyílt olyan találkozásokra és beszélgetésekre, amelyek csak ritkán adódnak mindannyiunk számára.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Nyírségi Református Egyházmegyének a támogatást. Imádságban hordozzuk Egyházmegyénk közösségének életét.

Egyedül Istené legyen a dicsőség minden áldásért, amellyel gazdagított bennünket 2019 nyarán is!

 

Nyírtelek

2019. július 1-5. között vakációs gyerekhetet tartott gyülekezetünk. A gyerekeket reggeltől délutánig vártuk. Gyülekezeti tagjaink főzték az ebédet és biztosították a tízórait. A héten közös énekléssel kezdtük a napot. Ezt követően valamilyen szemléltetéssel vezettük fel a napi témánkat. A tízórait követően két csoportra bomlottak a gyerekek, hogy korosztályuknak megfelelően dolgozzák fel a témát. Az ebédet követően szabad játékra volt lehetőség, illetve minden nap valamilyen kreatív foglalkozáson vettek részt a gyerekek. Minden gyerek kapott egy füzetet, ami abban segített, hogy a későbbiekben otthon is fel tudják idézni a gyerekhetet. A vasárnapi istentiszteleten énekeltünk a gyülekezetnek illetve megmutattuk, hogy milyen alkotások készültek a gyerekhéten.

 

Őr

Istennek adunk hálát, hogy megszakítás nélkül 36-ik alkalommal tarthatunk Gyermek- és Ifjúsági Konferenciát az őri Református Egyházközségben.

Idén Urunk segítségével július 9-13. között került megrendezésre. A konferenciánk vezérfonala a Titus Hitéleti Alapítvány által kidolgozott ”Tetőtől Talpig!” című nyári gyermekevangélizációs anyag volt. A hét minden napján nagy volt az érdeklődés, ugyanis minden nap több mint 60 gyermek és fiatal vett részt a foglalkozásokon.

A foglalkozások 3 helyszínen (Templom, Gyülekezeti ház, Közösségi ház) és három korcsoportban (óvodások, általános iskola alsó és felső tagozatosai, valamint középiskolások) történtek. Minden reggel fél 9-re gyülekeztek a gyermekek és fiatalok. Az énektanulás után a napi előadásra, majd a csoportos bibliaórákra, barkácsolásokra kerülhetett sor. A hét folyamán tanulmányi versenyt is tartottunk. Érdemes volt a gyermekeknek figyelni és kreatívnak lenni, hiszen értékes pontokat lehetett gyűjteni a történetek, aranymondások, központi igazságok megtanulásával, totó helyes kitöltésével, a feldolgozott történetekhez kapcsolódó rajzok készítésével, az énekek megtanulásával stb. Tízórait is (hot-dog, péksütemény, szendvics, hamburger, gyümölcs, pizza, keksz, nápolyi stb.) biztosítottunk minden nap.

Esténként evangélizációs istentiszteletet tartottunk, melyen Mező Miklós, Újbátyú-Bakos egyházközségek református lelkipásztora szolgált. A környező településekről is többen részt vettek esti alkalmainkon.

A gyerekek minden délelőtt élményekkel gazdagon, tanulságos történetekkel, vidám énekekkel a szívünkben tértek haza. A történetek középpontjában az állt, hogy a testünk ugyanúgy, mint a lelkünk Isten ajándéka, amit Tőle kaptunk és nem is akármiért! Azért, hogy ebben a tudatban dicsőítsük az Ő nevét és uralma alatt tudjuk egész életünket egészen Tetőtől Talpig! Így beleértve a szemeimet, a füleimet, a kezeimet, a lábaimat is, a bennem lévő lélekkel is.

A résztvevők megismerkedhettek a Szem fontossága által Jézus és Tamás történetén keresztül, hogy a hit az, amikor nem látsz valamit, de mégis tudod, hogy létezik. A második nap a Fül, mint az egyik legfontosabb érzékszervünkön keresztül a süketnéma meggyógyítását tanulmányoztuk, amely által a gyerekek megtanulhatták, hogy Jézus nyitott füleket akar  ajándékozni számunkra, hogy meghalljuk Őt. A Kéz nagyon fontos testrészünk, amely nélkül talán nehéz lenne az életünk Tábita feltámasztása által megtanulhattuk, hogy Isten iránti hálából segítenünk kell másoknak! Jézus, amikor megmosta a tanítványok lábait azt akarta számukra is tanítani, hogy szeressük azokat, akik körülöttünk élnek, így lehetett a szimbóluma a pénteki napnak a Láb.

Csütörtökön családi délutánt szerveztünk, melynek keretein belül vártuk vissza a gyermekeket szüleikkel, nagyszüleikkel, keresztszüleikkel együtt. A délután folyamán lehetőség nyílt sok játékra, cso-csó-ra, ugráló várra, buborék show-ra, és egy kis sütögetésre is. Végezetül pedig közösen vettünk részt az esti evangélizációs istentiszteleten.

Jó volt együtt barkácsolni, játszani, csocsózni, biliárdozni, focizni. A záró alkalom július 13-án (szombaton) délelőtt volt, amelyre minden csoport kis műsorral készült, így mutatva meg a gyülekezetnek és a szülőknek, hogy mit tanultak a héten. Ekkor került sor a tanulmányi verseny eredményhirdetésére is, ugyanis a középső csoportosok és nagy csoportosok között az első 10 helyezett értékes könyvjutalmat kapott és minden gyermek ajándékcsomaggal tért haza. Július 14-én, vasárnap úrvacsorás istentiszteleten adtunk hálát Istennek az áldásokban gazdag hétért. Reméljük emlékezetes napok voltak ezek a gyermekeknek, és Isten tovább folytatja bennük a Szentlélek ereje által munkáját, hogy az ő életüknek a vezetője Jézus Krisztus legyen és maradjon.

 

Laskod

Hálás szívvel osztjuk meg az egyházmegye közösségével, hogy a Laskodi Református Egyházközségben 2019. július 8-12. között rendeztük meg a Vakációs Bibliahetet a településen élő gyerekek számára. Minden nap 8 órától érkeztek a résztvevők, akikkel 13 óráig voltunk együtt, követve a Titus Hitéleti Alapítvány nyári evangelizációs anyagának tematikáját. „Építkezz okosan!” – hangzott a hét minden történésében a bátorítás, amellyel a gyerekek jövőjét igyekeztünk megalapozni a bibliai történetekkel, az aranymondásokkal, az énekekkel és a játékokkal. Testi épülésünkre is igyekeztünk odafigyelni, ezt szolgálta a közös tízórai és az ebéd. A résztvevők napról napra szorgalmasan érkeztek a Gyülekezeti Házunkba, amelyet 30-35 gyerek és 10-15 szolgálatvégző töltött meg egy héten keresztül.

A záró alkalmat a Templomban tartottuk, ahová a gyerekek segítségével meghívtuk a családtagokat is. Több, mint százan voltunk együtt, hálás szívvel mindazért, amit a Vakációs Bibliahét adott a gyülekezetnek. Ekkor láttuk vendégül az Őrálló Dicsőítő Zenekart is, akik szolgálatukkal gazdagították istentiszteletünket és tovább építették a jelenlévőket a közös énekléssel. Végezetül vacsorára gyűltünk össze a Gyülekezeti Ház udvarán, ahol lehetőség nyílt olyan találkozásokra és beszélgetésekre, amelyek csak ritkán adódnak mindannyiunk számára.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Nyírségi Református Egyházmegyének a támogatást. Imádságban hordozzuk Egyházmegyénk közösségének életét.

Egyedül Istené legyen a dicsőség minden áldásért, amellyel gazdagított bennünket 2019 nyarán is!

 

Rohod

Isten kegyelméből az idén is, naponta közel 60-70 gyerek vehetett részt a Rohodi Református Egyház parókiájának udvarán az Öt napos klubbon. Hála legyen a csodaszép napsütéses időért, a gyerekek a szabadban tölthették az idő nagy részét.

A bibliai történetet Kertészné Iványi Ágnes a VISZ munkatársa mondta el a gyerekeknek. Hálásak vagyunk Istennek életéért, és a gyermekek között végzett önfeláldozó munkájáért. A gyerekek buzgón és örömmel énekelték az Istent dicsőítő énekeket is. A missziós történet a „Ti-Fam” története volt. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a történetet. A missziós történet helyéül az udvaron lévő filagória biztosított hűvös helyet mind a szolgálók, mind a gyerekek részére. A missziós történetet a gyerekek a gyülekezetben szolgáló fiatal felnőttektől hallgathatták meg. A tízórai és az ebéd a segédkező felnőtt gyülekezeti tagok szorgos munkájának köszönhető, akik örömmel készítették az ízletes ételeket. Isten gazdagon áldja meg a segítő szorgos kezeket. Minden nap volt valami „finomságot” is az ellátásba, mint például: jégkrém, dinnye, főtt kukorica, gofri tejszínhabbal, finom nutellás sütemény…

Ezúton is hála és köszönet a sok-sok felajánlásokért.

Akiknek kedve volt választhattak különböző barkács ötletek közül, és azokat elkészíthették.

A fiúk örömmel hódoltak kedvenc sportjuknak, a focinak, aminek űzésére nap, mint nap lehetőségük volt.

A klub utolsó napján, pénteken a hét zárásaként a gyerekek átvették ajándékaikat, amelyeket a héten gyűjtött pontjaik alapján kaptak. Majd persze minden részt vevő gyermek kapott egy kis ajándékot emlékbe. A gyerekek örömmel fogadták ezeket az ajándékokat.

Ezúton is köszönet a helyi óvoda vezetőjének, és az óvodai dolgozóknak, akik minden nap átkísérték a nyári óvodába járó gyerekeket, hogy ők is részt vehessenek a gyermekmissziós alkalmon.

Végül de nem utolsó sorban külön köszönet a rohodi gyülekezet lelkipásztorának, Magyar Ildikó lelkésznőnek, aki szíven viseli a gyermekek közötti evangélizációt, és minden évben megteremteni a lehetőséget arra, hogy a rohodi és a környékbeli gyermekek meghallhassák az evangélium örömüzenettét, hogy ezek a gyermekek is megismerhessék a mi Urunkat és Megváltónkat Jézus Krisztust, aki ezzel várta a kicsinyeket:

„Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, és ne tiltsátok el őket, mert ilyeneké az Isten országa." (Márk Evangéliuma 10,13-16)

 

 

Nyírmeggyes

A 2019. augusztus 6-11 között tartott bibliahét az indiántábor elnevezést kapta. Ennek a hétnek az anyagát a Vasárnapi Iskolai Szövetség állította össze.

10 órától 17 óráig voltak itt a gyerekek, - összesen 44 fő. Napirendünkben: énektanítás, diavetítés az indiánok életéről, bibliai történet, totó, éneklés, bibliakör, játék, kézműveskedés, ebéd, focizás, uzsonna szerepelt.

Csütörtökön a „Szülők estéjén” lehettünk együtt, ahol két ugrálóvár, trambulin, szalonna - virsli és tojássütés, valamint arcfestés színesítette a programot. Előtte az istentiszteleti alkalmon egy indián fiú, Aski történetét hallhatta a szolgálattevőktől a gyülekezet.

Szombaton kerékpárokkal és kocsikkal mentünk ki a Szondi tanyára. Alapos tájékoztatást kaptunk -  körbe járva az erdőt - az ott lakó állatvilág életéről és a róluk való gondoskodásról. A finom ebéd elfogyasztása után focizás, vízibomba, számháború, dinnyézés következett.

Vasárnap az istentiszteleten a gyülekezet előtt beszámoltak a gyerekek a megtanult bibliai történetekről, Elmondtuk az újonnan tanult aranymondásokat, imádságot és énekeket. – A megszerzett pontok alapján a bazárból lehetett választani könyvet, játékot, és édességet.

Hálásan köszönjük a BIBLIAHÉTRE elhozott természetbeni adományt: a szörpöt, innivalót, gyümölcsöt, süteményt, zöldségfélét,  szalonnát, tojást, kek-szet, felvágottat, kolbászt, virslit, húst, és a pénz felajánlásokat. – Köszönjük a kölcsön székeket és játékokat az óvodának. – Köszönjük a Privát boltnak, az Önkormányzatnak, a Neeka Alapítványnak, a Nyírségi Református Egyházmegyének a támogatást, a Testvéreknek a konyhában és a tanításban a szolgálatokat.

A gyermekek visszajelzése alapján így lehet összefoglalni a hetet:

„Jó volt az ugrálóvárakban ugrálni, jók voltak a történetek, de néha unal-masak is. - Finom volt az ennivaló.  – Minden nap örömteli volt! - Izgalmasak voltak a vetélkedők. Jövőre is szeretnék jönni! – Tetszett a segítők munkája. - Jók voltak a foglalkoztatók, a bibliakör. – A csütörtöki szülők estéje tetszett a legjobban! – Istennek az a legnagyobb öröm, ha odaadjuk magunkat neki, mi vagyunk az Ő juhai. – Tudom, hogy Isten szeret. – A szerdai nap tetszett a leg-jobban, a jó pásztor története, méghozzá azért, mert szerepeltem benne. Jézus a pásztor és Ő vezérel engem. – Azt tudtam meg Istenről, hogy gondviselő és gondoskodó.”

 


Nyári táborok Egyházmegyénkben I.

Sóstó

Gyülekezetünkben június 17 és 21. között tartottuk meg nyári napközis táborunkat. A 7 és 17 év közötti korosztály számára sokféle színes programot kínáltunk. Ellátogattunk a Kölcsey Televízió stúdiójába, a nyíregyházi repülőtérre, a négy történelmi felekezet templomába, kerékpártúráztunk, filmklubot tartottunk, vetélkedtünk, előadásokat hallgattunk és természetesen sokat játszottunk.

 

Ibrány

Bibliai napközit tartottunk a hittanoktatásban résztvevő gyermekek számára a tanév végeztével.   „Testvéri szeretet” nyári gyermekevangelizációs anyagának felhasználása révén.

Hétfőtől csütörtökig minden délelőtt a templom hűvösében kezdtük a napunkat: daltanulást követően bibliai témájú történetek felhasználásával mindennapjaink testvéri és lelki testvéri viszonyulását vizsgáltuk és éltük át. A beszélgetések és a feladatok megoldása közben az emberi kapcsolataink alapjainak mélységébe pillantottunk bele, és a megértett igazságok jelentőségét igyekeztünk a gyermekek személyes életébe „ültetni”. A nap további részében pedig a parókiaudvaron szabadtéri játékok, foglalkozások, jóízű beszélgetések kísérték együttlétünket.

Az utolsó napon pedig kirándulásra indultunk: utunk előbb Vizsolyba, a református bibliamúzeumba vezetett, ahol tárlatvezetéssel egybekötött látogatáson vettünk részt a templomban, megtekintve az eredeti Vizsolyi Biblia egy még fellelhető példányát, figyelemmel hallgattuk freskókincsek ismertetését, valamint a Manstkovits Nyomdatörténeti múzeum két kiállításával ismerkedtünk meg interaktív biblianyomdászattal egybekötve. Hatalmas élmény volt gyermek és felnőtt számára egyaránt.

A következő állomás a boldogkői vár volt, ahol régészeti- és hadtörténeti kiállítás,
pénztörténeti kiállítás, zászló- és címerkiállítás, kovácsműhely és várbörtön,
valamint Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona
kiállítása volt megtekinthető. A várból kitekintve pedig csodálatos panoráma tárult elénk a környező dombok és hegyek felé.

Ezután egy órás autóbuszos utazás várt ránk, hogy Kőkapura megérkezve megállapíthassuk: wifi nincs, csendből és nyugalomból viszont nincs hiány. Rövid sétával megtekintettük a Károlyiak vadászkastélyát, amelyet a svájci kastélyok ihlettek, és ahol vadászott még Horthy Miklós, Bethlen István, majd Rákosi Mátyás is. A kastély tövében a patakot tóvá duzzasztották, különleges látványt nyújtva a teraszról letekintve.

A szabadtéri játékunk után pedig a kisvasút mozdonyfüttye jelezte, hogy hamarosan indulunk: erdei vonatozásra. Hatalmas élmény volt ez is: a nyitott vagonokban helyet foglalva a természetben gyönyörködve és friss levegőt belélegezve.

A hazavezető út során meg felkerestük még Tokaj belvárosát, ahol a sétánk után finom fagyigombócok vártak bennünket.


2019 augusztusának végén, mintegy ráhangolódva az új tanévre, és egyúttal református közoktatási intézményünk működéséhez segítő felkészítést nyújtottak a reformátori alapelvek felidézésével megtartott 2. bibliai napközink.

A program ideje alatt a TITUSZ Hitéleti Alapítvány Reformáció – 5 alapigazság 5 bibliai történettel segédanyagának felhasználása révén a reformátori alapelvek mélységébe pillantottunk bele, és a megértett igazságok jelentőségét igyekeztünk a gyermekek személyes életébe „ültetni”.

Minden napon 1-1 igazságot járunk körül bibliai történet feldolgozásával, énektanulással, játékos feladatok végrehajtásával, valamint manuális tevékenységekkel.

Ezen kívül a fiatalabb generáció tagjai számára a megértett igazságok elmélyítése révén öntudatosabb református lelkiség irányába történő elsegítést szerettünk volna elérni.

Isten áldása legyen a résztvevőkön és a segítőkön!


Tiszavasvári

A Tiszavasvári gyülekezetben június 24-28. között tartottuk a nyári gyermekfoglalkozásokat. A hét témája: „Tetőtől talpig” volt. A bibliai történeteken keresztül a gyermekek megtanulhatták, a kézműves foglalkozások által pedig elmélyíthették szívükben annak igazságát, hogy Isten kezében vagyunk mindenestül. Ő mindenünket felhasználhat a jó cselekvésére és mindenünket átjárhatja gyógyító, újjáteremtő ereje. Vetélkedők, játékok, habparty színesítette a hetünket.

Ebben az évben rendhagyó módon nem családi nappal zártuk az alkalmunkat, hanem azzal kezdtük. Június 23-án vasárnap délelőttre hívtuk a szülőket gyermekeikkel együtt egy rendhagyó istentiszteletre. Ezen az alkalmon Gál Álmos keramikus és felesége tettek bizonyságot Isten életeteket formáló munkájáról. A közös ebéd után játékra, kötetlen együttlétre nyílt lehetőség.

A gyerekhét élményeiből a gyülekezet a június 30-i istentiszteleten egy kis ízelítőt kaphatott. A gyerekek zenés szolgálattal örvendeztették meg a hallgatóságot, vetített képes bemutatón idéztük vissza az emlékezetes pillanatokat. Végül pedig a hét során a foglalkozásokon legtöbb pontot gyűjtők ajándékban részesültek.

A nyár folyamán a roma gyerekek között is tartottunk gyermekfoglalkozást. Nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel fogadták a bibliai történeteket. Isten áldása legyen az elhintett igemagvakon.

 

Tiszanagyfalu

2019. június 24-28 között ismét gyermekzsivajtól volt hangos a Tiszanagyfalui Református Gyülekezet templomkertje. Játszóterünkön szinte minden nyári délutánon hallható ez a hang, de ilyenkor a napi 80-90 gyermek jelenléte teljesen betölti a teret. Ez alkalommal ráadásul a közeli Rakamazi Gyülekezetből is érkeztek résztvevők, lelkészükkel, Szabó Pál tiszteletes úrral.

A reggeli gyülekezés után közös énekléssel, aranymondás tanulással kezdtük a napokat. Ezt követően tízóraira került sor, majd négy korcsoportban, életkornak megfelelően dolgoztuk fel a napi történeteket. Heti témánk a templomépítés volt, ennek apropóját az adta, hogy templomunk éppen az idén 230 éves. Szó volt a templomról, mint Istennek szentelt térről, aztán egy templomtúra kapcsán alaposan megismerhettük a Tiszanagyfalui templomot. A bátrabbak még a padlástérbe is betekinthettek. A következő napokon a templom népéről, a gyülekezetről, illetve a testünkről volt szó, mint ami a Szentlélek temploma.

A délelőttök további idejében közös játék volt a program. Ebéd után rendszerint átismételtük az eddig tanultakat, majd közös sportolás és kreatív foglalkozás következett. Ezek után mindenkinek jól esett az uzsonna, mígnem 15.30 magasságában elcsendesedett az udvar.

Istennek vagyunk hálásak az üzenetekért, a szép időért, az odaszánt szolgálókért, segítő fiatalokért, és azért, hogy Szentlelke által Ő ma is köztünk, gyülekezetünkben, és bennünk lakik.


Rakamaz

Az idei évben különleges volt a vakációs gyermekhetünk, ugyanis Tiszanagyfaluval közösen tartottuk. Ennek voltak egyrészt személyi okai - lelkipásztorunk gyermeket szült májusban, a hitoktatónknak műtétje volt - másrészt voltak fizikai okai is, - az elmúlt években növekvő létszám miatt nagyon szűkösnek bizonyult az Imaházunk. Mivel Tiszanagyfaluval szoros kapcsolatban volt és van a gyülekezet, ezért jó döntésnek bizonyult, hogy hozzájuk menjünk át és közösen tartsunk gyerekhetet. Minden nap autókkal szállítottuk fiatalokat. Meglepetésünkre ott még jó pár rakamazi gyermekkel találkoztunk, akik az ottani iskolába járnak, így velünk nem is voltak kapcsolatban. Már ezekért a találkozásokért megérte közösen szervezni a gyerekhetet.

A napok közös énekléssel és témafelvezetéssel indultak. Ebben a blokkban volt még a napi aranymondás tanulása is. Ezt követően tízórai következett, majd korosztályok szerint csoportbeszélgetésben dolgoztuk fel a napi témákat. Az ebédet követően vetélkedőben, sportos és kreatív foglalkozásban vehettek részt a gyerekek. A nap végi uzsonna előtt összefoglaltuk, hogy miről is volt szó aznap.

A hét témáját az idén 235 éves Tiszanagyfalu Református Templom adta. A templom szerepéről, az ott összegyűlő Isten népéről beszélgettünk a héten.

Nagyon örülünk, hogy Andrássy Gergely nagytiszteletű úr fogadott minket.

 

Kállósemjén

2019. június 24-28-ig rendeztük meg a gyerekhetünket Kállósemjénben. Mintegy 40 résztvevővel. Ebben a gyermekeken kívül a segítő fiatalok és a felnőttek is benne vannak.

Halas történetek címmel hívtuk őket az alkalmunkra. Ahogy a cím is elárulja olyan bibliai jeleneteket ragadtunk meg, amelyekben szerepelnek a halak. S a cél az volt, hogy mi is valamennyien Isten horgára akadjunk. Az első négy napot Kállósemjénben töltöttük. 9-15-ig voltak szervezett programjaink. Előtte és utána egy órát pedig gyerekfelügyeletet tartottunk azoknak, akik ezt igényelték.

Pénteken Nyíradonyban voltunk a Hókusz-pókusz Kalandparkban, ahol a kisebb és nagyobb gyerekek is megtalálták az érdeklődésüknek megfelelő játékot.

Összességében tartalmas, magával ragadó 5 napot töltöttünk együtt.

Isten kegyelme, hogy minden bosszúság, betegség, váratlan, életet bonyolító helyzet nélkül.

 

Gáva-Vencsellő-Balsa-Szabolcs-Timár

Gáva-Vencsellő-Balsa-Szabolcs-Timár gyülekezeti körzetben 2019. június 24-28-ig került megrendezésre a hittanos gyermekek számára szervezett napközis gyermekhét.

Reggelenként a gyülekezeti körzetből érkeztek a gyermekek szüleikkel a gávai parókia udvarára, illetve akik igényelték, azoknak a gávai és a szabolcsi gyülekezetek kisbuszával segítettünk az átjutásban. „Tetőtől talpig”- ez volt a hetünk címe a Titusz Hitéleti Alapítvány tábori anyaga alapján, és valóban „tetőtől talpig”, szívvel-lélekkel voltunk mindnyájan jelen a héten. Segítők, mintegy 30-an, akik között voltak nagymamák, gyülekezeteink lelkes gyermekmunkásai, és az 50 órás önkéntességi idejük egy részét itt letöltő középiskolások. Kellett is a sok segítő kéz, hiszen kb. 80 gyermekért voltunk felelősek e néhány napban. Nem volt olyan bibliai történet, amit ne nagy figyelemmel hallgattak volna a gyermekek délelőttönként, ki-ki a maga csoportjában és nem volt az a tízórai-, ebéd- és uzsonnamennyiség, ami ne fogyott volna el. Mind testileg, mind lelkileg bőséget élhettünk meg e héten mindnyájan, gyermek, fiatal és felnőtt egyaránt. Az idén is volt buszos kirándulásunk, két nagy busszal és nagy kíváncsisággal érkeztünk meg a helyszínre, a nyíregyházi reptérre, ahol nagyon nagy szeretettel fogadtak bennünket. Innen is szeretnénk megköszönni a szíves fogadtatást és a nagyon sok türelmet, amiben részünk lehetett. Hálásan gondoltunk vissza a tábor végeztével június 30-án, vasárnap délelőtt, a táborzáró Istentiszteleten az együtt megélt vidám és tartalmas tábori napokra.

Jó pár héttel mindezek után maradt a szívünkben a hála Isten felé és reméljük, 2020-ból sem fog hiányozni és megrendezésre kerülhet a napközis gyermekhét. Köszönet körzet gyülekezeteinek, a szülőknek, az adományozóknak, az egyházmegyénknek a támogatásért!

 

Buj

Az idén 4. alkalommal került megrendezésre a vakációs gyerekhét 2019. június 24-28 között a Buji református gyülekezetben. Mindennap 9 órakor gyülekeztünk a templomban ahol énektanulással kezdtük a napot.  A hét témája a Titus Hitéleti Alapítvány által kidolgozott Tetőtől-talpig anyagra épült, mely anyagot a fiatalok mondtak el a gyerekeknek! Nagy élmény volt a fiataloknak a bibliai történetek szereplői nevében elmondani az üzenetet a gyerekek számára! A gyerekek a történetek alapján közelebb kerülhettek az újszövetségi történetekhez, megérthették annak üzenetét.  A Bibliai történetek átbeszélése, az aranymondás megtanulása  után a gyerekek különböző feladatlapok megoldásával mélyítették el a hallottakat. Tízórai után kézműves foglalkozás, sportvetélkedő, batikolás, járőr versenyek színesítették a napot! Az utolsó napon  visszatekintettünk a héten tanultakra!

A délelőttöt közös ebéddel zártuk!        .

Köszönet érte minden segítőnek!

Istennek legyen hála a hét ajándékaiért amit lelkiekben kaphattunk!

 


 

Hálaadás a nyírtéti református templomban

Isten iránti hálaadással számolhatok be arról, hogy gyülekezetünkben 2019. szeptember 22-én hálaadó istentiszteletet tartottunk a megújult templomunkért, valamint emlékművet avattunk a Nyírtéten szolgált lelkipásztorokért. A több mint kilenc évszázados templomunk felújítási munkálatai 2017-ben, a reformáció 500. emlékévében kezdődtek el, és 2019-ben fejeződtek be.

Megújult a templom tetőszerkezete, tetőfedése, bemutatásra kerültek a régészeti feltárások, mint például a papi ülőfülkék, szentélybejárat, déli kapu, nyílászáró cserék, komplett bádogos munkák, külső-belső felújítás. Új templombútorzatunk lett, padok, szószék, megújult a liturgikus tér, padfűtés került kialakításra, és új hangosítás.

Az ünnepi alkalom tiszteletére az igét hirdette: Dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke; ünnepi beszédet mondtak: Dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese, valamint Kósa Lajos és Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselők.

Nagy szeretettel köszönjük meg segítségét mindazoknak, akik a munkálatok előkészítésében, kivitelezésében, és az ünnepség lebonyolításában részt vettek.

Mindezekért Istené legyen a dicsőség!

Papp Krisztián lelkipásztor, Nyírtét

 


 

230 éves a Tiszanagyfalui Református Templom

2019. szeptember 15-én hálaadó istentiszteletre hívogattak a harangok Tiszanagyfaluban, ahol a 230 éves református templomért, és a hozzá tartozó nyáj eddigi útjáért magasztaltuk Istent az ünneplő gyülekezet közösségében. Főtiszteletű Dr. Fekete Károly püspök úr hirdette az Igét, majd pedig köszöntésekre került sor.

Nagy öröm volt számunkra, hogy több olyan vendég elfogadta meghívásunkat, akiket régen láttunk, de akik saját bevallásuk szerint mindig is jó szívvel emlékeznek az itt megélt évekre, ide kötődő emlékekre. Elszármazott és korábban itt szolgáló lelkipásztorok, a régi időkben itt szolgáló, áldott emlékű lelkészek gyermekei, a településhez, gyülekezethez kötődő vendégek, illetve a falu jelenlegi elöljárói, világi és lelkészi méltóságok, mind-mind kedves szavakkal köszöntötték a gyülekezet tagjait. Külön öröm volt számunkra, hogy a Tiszanagyfaluhoz szorosan kötődő Rakamazi Református Misszió Gyülekezet tagjai is velünk ünnepeltek. A köszöntéseket zenés szolgálatok színesítették, illetve egy történeti visszatekintést is meghallgathattunk a Templom és a település múltjával kapcsolatosan.

Az istentiszteletet követően a Templom kertjében szeretetvendégséggel folytattuk az együttlétet, ahol a gyönyörű, késő nyári időben számos örömteli találkozásnak lehettünk tanúi. A vendégek és a gyülekezet tagjai egy-egy emlékplakettet kaptak ajándékba, amely a templom képével és egy bibliai idézettel az Istenhez való hűség fontosságára emlékeztet bennünket: „Légy hű mindhalálig, és néked adom az életnek koronáját!” Jelenések 2,10.

Tiszanagyfalura tekintve számos alkalommal ujjongtak a mennyei seregek egy-egy lelki születés, megtérés alkalmával. Azért imádkozunk, hogy az akkor munkálkodó Lélek továbbra is jelen legyen közöttünk, és erősítse, formálja, vezesse a 230 éves hajlékba érkezőket, hogy minél több ébredés, Istennek szentelt élet induljon el az örökkévalóság felé vezető úton. Istené legyen a dicsőség azért, hogy különösebb felújítás és elnyert pályázat nélkül is van okunk hálát adni a gyülekezet múltjáért, jelenéért, és Urunkban bízva reménységgel tekinthetünk előre a jövő felé is.

Andrássy Gergely lelkipásztor, Tiszanagyfalu

 

(további képek elérhetőek az alábbi linken: https://ttre.hu/tartalom/4907/10/gyulekezeti/230-eves-a-tiszanagyfalui-reformatus-templom )

 

 


 

Egyházmegyei Ifjúsági Tábor – avagy Hercegkút

 

Mi is az a Hercegkút? Egy település, ami csupán egy kis takaros község valahol Zemplénben, mégis sok fiatalnak egy olyan emlék és élmény helye, ami egész életükre hatással lehet. Hercegkúton került immár másodszor megrendezésre augusztus 4 és 9 között a Nyírségi Református Egyházmegye II. Ifjúsági Tábora, melyre több mint 60 fiatal jelentkezett. A tábor célja, hogy a kereső fiatalokkal megismertesse az Úr Istent, a pedig már hívő fiatalok hitét erősítse.  Hercegkút pedig a maga csodálatos környezetével lehetőséget teremtett arra, hogy nyugodtan, csendben, a zavaró tényezőket kizárva tudjunk Isten felé fordulni.

A tábor olyan volt, mintha egy nagy család lennénk. Mindenki mindenkivel beszélgetett és mindenkit szeretettel látott és fogadott. Jó volt érezni, hogy a Szentlélek folyamatosan munkálkodik, és olyan volt, mintha ölelő karjaival körülzárt volna minket megvédve minden veszélytől, megvédve az ördög munkájától.

A napok hasonló ütemterv szerint követték egymást. Reggel 7 órakor imaközösségen lehetett részt venni, majd fél óra múlva reggeli áhítat következett.  A tábor programjai mindenki számára kötelezően ajánlottak voltak, hiszen, ha valaki a táborba érkezik, akkor egyértelmű, hogy részt akar venni a programokon is. A reggeli áhítatokat a Nyírségi Egyházmegyéből érkező lelkipásztorok tartották, melyet dicsőítés előzött meg és zárt. Az énekek segítettek abban, hogy még inkább ráhangolódjunk Istenre. Fiatalos lendületük, csodálatos szövegük olyan volt, mintha a saját érzéseinket, a saját életünket írná le, a hívő ember küzdelmeit, nehézségeit és reménységeit. Majd a reggelit kiscsoportos beszélgetések követték. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy csoportnak én lehettem a vezetője. A fiatalok csodálatosak voltak, érezni lehetett Isten jelenlétét, s nagyszerű gondolatok és érzések törtek a felszínre miközben a döntések, a kísértések, a siker, a kudarc és a kitartás témákat jártuk körbe. Ezt követően pedig műhelyfoglalkozásokon vehettünk részt ki-ki a saját érdeklődési köre szerint. El lehetett például azon gondolkozni, hogy ,,Értékes vagy-e?”, mik „Az élet kérdései”, vagy éppen ,,Mit kérdeznél Istentől?”. Az ebédet közösségi játék, sportesemény, csapatverseny, vagy éppen egy laza, 5 órás túra követett, melyben testileg érezhettük a tábor idei témáját, hogy ,,úton” vagyunk.  Azonban az este sem telhetett eseménytelenül. Minden nap más és más vendéget fogadtunk a táborban. Részesei lehettünk egy fiatal jegyespár, egy lelkipásztor-vallástanár, egy középkorú házaspár, és egy idős házaspár bizonyságtételének, amelyek mind-mind szívből és hitből szóltak. Csodálatos volt hallani ezeknek az embereknek az életét, hogy hogyan élték meg nehézségeiket, s hogy amikor nagyon mélyre jutottak, hogyan álltak fel újra és újra Isten kegyelméből. Az esti vendégeknek köszönhettük a tábori igénket is: ,,Gyönyörködj az Úrban, és megadja neked szíved kéréseit.” (Zsolt. 37,4) Az esti evangelizációkat Fejér Zoltán lelkipásztor tartotta igen lenyűgözően elénk tárva a szent sátor rejtelmeit. Az este zsíros kenyér party-val zárult.

A tábor különlegességei közé tartozik, hogy a fiataloknak lehetőségük volt „10 percezni”, amelynek értelmében egy általuk választott lelkipásztorral beszélgethettek életük, hitük kérdéseiről. Ezek a 10 percek esetenként az egy óra időtartamot is elérték, de nagyszerű, mély és őszinte beszélgetések történtek.

A záró, csütörtöki estén pedig lehetőségük volt a fiataloknak kifejezni azt, hogy életükben Isten mellett döntenek, és szövetséget köthettek vele, mely egy roppant felemelő pillanat volt. Látni azt, hogy hány fiatalt szólított meg az Úr, hány fiatal vállalta azt, hogy élete további részében Istennel együtt akar élni, érezni akarja az Ő teljességét, azt szeretné, hogy az álmai az Isten álmai legyenek, teljes valóját szeretné rábízni az Úrra. Egy felemelő és megható pillanatnak lehettünk részesei mindannyian, akik ott voltunk.

Bízom benne, hogy a tábort követően a mindennapokba kikerülve ezek a fiatalok megtalálják azt a közösséget gyülekezetükben, amely erősíti őket, amely segíti őket abban, hogy a hit útján maradjanak. Remélem, hogy jövőre ugyancsak találkozhatok ezekkel a csodás fiatalokkal, és még többen jönnek el megélni és átélni ezt a tábort, melynek hangulatát, lelkületét nem lehetne szavakkal kifejezni, érezni kell, mert nagyon jó!

Németh Nikoletta

 

(további képek elérhetőek az alábbi linken: https://drive.google.com/drive/folders/1TVtHDES-0IEuT_mlSBGsOuNDfm4xXmGg?usp=sharing )


 

 

Díjazottak

 

2019. május 31-én tartotta rendes közgyűlését a Nyírségi Református Egyházmegye, amelynek napirendi pontjai között már néhány éve szerepel a pedagógiai és diakóniai díjak kiosztása, melyet azoknak az alkalmazottaknak ítélnek oda, akik lelkiismeretesen és hivatásszerűen látják el feladatukat az egyházi fenntartású oktatási avagy szociális intézményekben.

 

2019-ben a következő személyek részesültek pedagógusi munkájukat elismerő díjazásban:

 

Varga György Imréné, aki 32 éve dolgozik pedagógusként, 2012. szeptember 1-jétől az Újfehértói Református Általános Iskolában magyar nyelv és irodalom szakosként.

Tanítási óráit saját készítésű szemléltető eszközökkel teszi a mai napig is változatossá. Fontos számára, hogy tanítványaival megszerettesse az olvasást. Osztályaival rendszeres látogatója a helyi városi könyvtárnak és múzeumnak, ahol ismeretterjesztő foglalkozásokon vesznek részt tanítványai.

Számtalan versenyre készíti fel tanítványait, nem sajnálva szabadidejét, akár még a nyári szünetet sem.

 

Németh Sándorné a Gróf  Dégenfeld Imre Református Általános Iskola tanítója, a 3. osztály osztályfőnöke Baktalórántházán.

Életpályáját a színesség, sokrétűség, dinamizmus, pontosságra és tökéletességre való törekvés jellemzi. Magatartásával, munkabírásával, elhivatottságával példát mutat diákjainak, pedagógustársainak.

Észrevételei, tanácsai mögött nagy szakmai tudás, pedagógiai tapasztalat és emberi bölcsesség húzódik.

 

Madai Erika a Báthori Anna Református Általános Iskola megbecsült pedagógusa.  Ének-zene és történelem szakos tanárként az innovációban élen járó, a módszertanban új utakat kereső szakember, aki hiszi, hogy a történelem segít kiigazodni az élet útvesztőiben, a zene pedig jó szolgálatot tesz az érzelmi egyensúly megtalálásában.

Példaértékű munkát végez osztályfőnökként is. Szívügyének tekinti a tehetséggondozást és a tanulók felkészítését a versenyekre.

Csoma Péterné a Jókai Mór Református Általános Iskola történelem-orosz és német szakos tanára, jelenleg történelmet és német tantárgyakat tanít.

1992-től - 27 éve - a Jókaiban dolgozik.

A megbízhatóság és a szakmai tudatosság jellemzi. Egyeztet, emlékeztet, segít, szervez, lelket önt gyerekbe, felnőttbe. Történelem tanítása a múltból gyökerező, jövőbe mutató, hiteles, igaz, és naprakész.

Osztályfőnökként anyai gondoskodással veszi körül tanítványait és azok családjait. Éppen 40 éve dolgozik a gyerekekért.

 

Berecz Istvánné óvodapedagógus 41 éve foglalkozik óvodás korú gyerekekkel. Munkájának része a néphagyományok tovább örökítése, és megszerettetése. Kiváló pedagógiai érzékkel és nagyfokú emberszeretettel alkalmazza a differenciált bánásmódot.

Pedagógiai és szakmai tevékenysége az intézményen túl Nagyhalász városában is ismert. Nemzeti ünnepekre több alkalommal is színvonalas műsorral készítette fel csoportjait. Elkötelezettség és hivatástudat jellemzi.

 

Diakóniai munkájáért elismerő díjban részesültek:

 

Simon Józsefné Korsoveczki Dóra gazdasági ügyintéző munkatárs a Kótaji Református Egyházközség Szeretetotthonában 17. éve teljesít szolgálatot. Ez idő alatt bizonyította rátermettségét. A hétköznapok feladatait szívvel, türelemmel látja el. Figyel arra, hogy az idősekhez legyen egy-két jó szava.

Meglátja, hol tudná segíteni az intézmény munkáját. Ha a szükség úgy kívánja, a konyhán és az ápolásban is lehet számítani a precíz és áldozatkész helytállására.

 

Krasznavölgyi Jánosné 2002. november 15-e óta dolgozik hűséggel a baktalórántházi református egyházközség idősek klubjában és szociális étkeztetésében, melyet első intézményeként alapított egyházközségünk.

Önkéntesként is hűségesen végzett az egyházban diakóniai szolgálatot, 2002-től az egyházközség ennek a munkának hivatalos keretet is tudott adni.

Ő tartja nyilván a gyülekezet betegjeit, hogy kellő időben tudják meglátogatni, bátorítani és erősíteni őket. Emellett szervezi az egyházközségi iratterjesztést.

Gincsainé Kovács Gabriella 15 éve a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség munkavállalója. Szociálpedagógusként, szakvizsgázott pedagógusként több szerepkörben, munkakörben végezte a rábízott feladatokat. Hivatástudata, szakmaszeretete, igényessége, pontossága, az egyházközség intézményrendszeréért érzett felelőssége a titka kimagasló eredményességének.

Magas színvonalú empatikus készségének, toleranciájának köszönhetően egyaránt fontosnak tartja az ellátottak, munkatársak és az intézmény érdekeit.

 

Bodnárné Kovács Mónika 2000 óta dolgozik a szociális szférában Nyírturán.

a Nyírpazonyi Református Egyházközség Simeon Szolgáltató Központ szociális gondozója. Aktívan részt vesz a munkaidőn túli közösségi programokban is.

Munkáját a munkahely iránti hűség jellemzi. A diakónia iránt érzett szakmai elhivatottságát a szakmai felkészülése és fejlődése is támogatja.

 

Gratulálunk a díjazottaknak! Kívánjuk, hogy az emberi adjon újabb lendületet munkájuknak és sokáig tudják szolgálni a rájuk bízottak javát az intézményekben és a családjaikban, s szolgálja mindez Isten dicsőségét!

 

Sipos Brigitta

lelkipásztor

 


 

Egyházmegyei hittanos vetélkedő

Első ízben került megrendezésre hittanos vetélkedő egyházmegyénkben. A katechetikai bizottság ötleteként valósult meg 2019. április 13-án, Virágvasárnap szombatján. Köszönet és elismerés illeti az egyházmegyei Katechetikai Bizottságot az előkészítésben, a megvalósításban és lebonyolításban való munkájukért!

Állami általános iskolák 3. és 4. évfolyamain tanuló hittanos diákokból álló 3-5 fős csapatok nevezhettek be a vetélkedőre. A téma Mózes élete volt a születésétől a pusztai vándorlás azon időszakáig, amíg a nép megkapta a Tízparancsolatot.

A templomban megtartott áhítattal kezdődött az alkalom, amelyen Szerencsiné Ujvári Julianna kislétai lelkipásztor szolgált, aktuálisan Mózes történetéből vette fel a textust. Majd a Kálvin teremben kereste meg helyét az a 36 csapat, amely benevezett és szépen fel is készült a megmérettetésre. Minden csoport egy előre megírt bemutatkozó versikét adott elő, amely nemcsak a névválasztásukat magyarázta meg, hanem habitusukat, hozzáállásukat, versenyszellemüket és érkezésük célját is tudatta a hallgatósággal. Voltak Nílus menti kosárfonók, Csipkebogyók, VAV, Választottak, Púá és egyéb, a bibliai leírásból kézenfekvő vagy papi fantáziát megmutató csapatnevek.

A „mérkőzés” két nagyobb egységben történt. Megszerzett pontjaikat „manna” formájában egy kosárban gyűjtötték a versenyzők. Meggyőző volt látni a gyerekek lelkesedését, ügyességét. Végig jól teljesített mindegyik csapat, beleadva a témában szerzett minden tudásukat. Élvezték a nagyon izgalmas, Mózes történetét sokoldalúan megközelítő, az ismeretanyagot változatosan felmérő feladatokat. A tudásanyagon túl még az ügyességük is szerepet kapott a válaszadásban. Az igaz vagy hamis feladat feleletadásánál színekkel megkülönböztetett, igaz vagy hamis, tojástartóba kellett beletalálniuk egy pingpong labdával. Ez a nem könnyű ügyességi feladat sok csapaton kifogott. Nagyon tetszett a gyerekseregnek a Mózes életét feldolgozó rajzfilmből való néhány bevágás, amelynek ismerni kellett a bibliai folytatását. Végig sikerült fenntartani bennük a versenyszellemből, a tudásuk megmutatásának akarásából fakadó kellő feszültséget.

A finom ebéd után izgatottan várta minden csapat az eredményhirdetést. Az első három helyezett között holtverseny alakult ki, amit activityvel döntött el a zsűri. Végül a következőképpen alakult a végeredmény: Nyírmeggyes csapata az 1., Kisléta a 2., Nyírpazony a 3. helyezést érte el. Az első három helyezet csapat tagjait egy-egy játékkal jutalmazták, a többiek egy csokoládét és egy igés ceruzát kaptak. Mindegyik csapatnak gratulálunk! Kíváncsian várjuk a következő hittanos vetélkedőt!

Sipos Brigitta lelkipásztor


 

Körzeti Presbiteri Találkozó

„De hála az Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk, Jézus Krisztus által! Ezért, szeretett testvéreim legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.”(1Kor 15,57-58).  Ennek az Igének a fényében telt a vasárnap délután Kislétán, ahová a Nyírségi Református Egyházmegyében működő egyik lelkészi kiskör 11 gyülekezetéből (Encsencs, Kállósemjén, Kisléta, Mérk, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírcsászári, Nyírmeggyes, Nyírvasvári, Szakoly, Tiborszállás) érkeztek a lelkészek, presbiterek és pótpresbiterek a Körzeti Presbiteri Találkozóra.

2019. március 24 –én délután három órára közel 120 fő gyűlt össze a Kislétai Református Egyház templomában azért, hogy testvéri közösségben imádkozzanak, lelkesedést, bátorítást kapjanak. Az alkalom Szerencsi Imréné, Kislétai lelkész köszöntő szavaival kezdődött, majd Hollósi István lelkipásztor tartott áhítatot. Ezt követően egy Bódás János vers következett Kovács Józsefné presbiter előadásában. Készülődve húsvét ünnepére, Szerencsi Imre lelkész az ünnephez kapcsolódó énekének tanításával gazdagította az egybegyűlteket. Ezután dr. Gaál Sándor a Nyírségi Református Egyházmegye esperese tartott elgondolkodtató, bátorító előadást a témában. Ezt követően minden gyülekezetből egy presbiter röviden beszámolt arról, hogy a saját közösségükben melyik az a három kiemelt dolog, amit a gyülekezet építésében a legfontosabbnak tartanak és a gyakorlatban milyen lépéseket tesznek ezek megvalósulásáért. Összefoglalva a beszámolókat három fontos terület körvonalazódott: a hitélet gyakorlása, a hitmélyítés; a misszió és a diakónia. Ezen sarokkövek köré pedig változatos alkalmak épülnek minden generációt magában foglalva, a gyülekezet adottságaihoz és lehetőségeihez mérten. Ezt követően a Magyar Református Presbiteri Szövetség Nyírségi Területi Szervezetének képviselője Kis Böndi János köszöntötte az egybegyűlteket.  A köszöntés után Várnagy Roland presbiter tett bizonyságot arról az útról, amelyen Isten Szentlelke által újjászületett életet nyert. A záró gondolatokat Szerencsi Imréné a kislétai református gyülekezet lelkésze mondta el, majd elhangzott a szeretetvendégségre való meghívás. Záró ének után a megterített asztalnál tudtuk tovább folytatni a beszélgetést, ismerkedést.

Áldott alkalomban lehetett része mindazoknak, akik jelen voltak ezen a vasárnap délutánon. Bennem az alábbi gondolatok fogalmazódtak meg az alkalom végére: nem hiábavaló az, amit Isten értem elvégzett áldozatáért hálából teszek, nem hiábavaló az a munka, szolgálat, amit önzetlenül Isten dicsőségére végzek. Nem hiábavaló az, ha hidat és nem falat építek munkám során, hiszen Isten Jézusban hidat épített ember és Isten közé. Nem hiábavaló a mi munkánk, akkor sem, ha sokszor látszólag nem mozdulnak a vizek, hiszen Isten munkálkodik és a kövekből is tud fiakat támasztani. „Hagyd az Úrra útadat, bízzál benne, mert Ő munkálkodik.” (Zsolt 37,5)

Szerencsi Imréné lelkész

 

 



Katechetikai Szakmai Nap


2019. február 2-án igen izgalmas napnak néztek elébe egyházmegyénk hitoktatói, lelkipásztorai, hiszen akik ott voltunk a Nyíregyháza-Városi Gyülekezetben nagy élményekben lehetett részünk. Ezen a napon került ugyanis megrendezésre a II. Egyházmegyei Katechetikai Szakmai Nap, melyet az idén  a „Kalandok és álmok” élménypedagógiai műhely munkatársai tartottak.

 

A regisztrációra 09:00 órától volt lehetőség. 09:30-tól Dr. Gaál Sándor esperes úr tartott áhítatot a Bibliaolvasó Kalauz szerint az aznapra kiírt újszövetségi igeszakasz alapján (János evangéliuma 5: 37-47.). Megemlítette az áhítatban azt is, hogy a mai kor kihívásaira reagálva szükséges új módszereket, új eszközöket használni ahhoz, hogy az evangélium örömhíre eljusson a gyermekek szívéhez.

10:00-tól a résztvevőket három csoportra osztották. Az így kialakított csoportok résztvevői három különböző helyszínen más-más élményeket megtapasztalva próbálhattak ki olyan nagyon egyszerűen megvalósítható, de rendkívül tartalmas játékokat, feladatokat, amelyek segítségével nagyobb önismeretre juthattunk, pillanatok alatt igazi csapattá formálódtunk és jobban elmélyülhetett bennünk az adott bibliai történet.

12:00-tól 13:00-ig közösen ebédeltünk, és alig vártuk, hogy a csoportokban újra folytathassuk a délelőtti nagy élményszerzést, de egy másik helyszínen, más játékok kipróbálásával, más bibliai történetet feldolgozva.

Nekünk nagyon sokat jelentett ez a szakmai nap. Először is jó volt ismét együtt lenni, és jobban megismerni azokat, akik az egyházmegyénkben gyermekek között szolgálnak. Sokat is segített ez az együtt töltött nap, mert az élménypedagógiai műhely munkatársai vezetésével rengeteget tanultunk, tapasztaltunk, mi magunk is formálódtunk. Azóta már több mindent tudtunk használni az ott megtanultakból a hittanórákon.

Amit pedig mindannyian megtanulhattunk: ha szeretetteljes légkörben, élményeket nyújtó módszerekkel  igyekszünk tanítani a ránk bízott gyermekeket, akkor jó reménységgel lehetünk afelől, hogy egyre kevésbé lesz szükség a fegyelmezésre.

Buriánné Fehér Nikolett

Veresné Szücs Judit


HÁLÁBÓL FAKADÓ AJÁNDÉK


Amikor ezt a felkérést megkaptam – írjak pár sort, hogy is kezdődött ez az egész – azt kérdeztem magamtól: mit is írhatnék magamtól? Ekkor jött az igei bíztatás a Jeremiás 33:3-ból: „Kiálts hozzám és én megfelelek, és nagy dolgokat mondok neked, és megfoghatatlanokat, amelyeket nem tudsz!”

Az életünk úgy alakult, hogy hosszú orvosi vizsgálat után kiderült, hogy a férjemnek súlyos szívműtétre van szüksége. Megtörtént a műtét. Műtét utáni állapotában akadt olyan dolog, ami még nehezítette a helyzetét. Ez egy EKG készülék volt, amit több napon keresztül hordoznia kellett. A kórházi pizsamán nem volt zseb. A férjem nem mindig tudta megfelelően elhelyezni, gyakran kicsúszott, kiesett a pizsamából. Nehezítette a közlekedést, a mozgást, ezért kérte, hogy valami tartórészt vegyek, vagy varrjak ennek a készüléknek. Szégyellte, hogy olyan sokszor kellett riasztani az ápolókat: volt, amikor az elem elgurult, volt amikor az egész készülék szétesett. Amikor hazajöttem a kórházból még akkor este elkészítettem két darab tartó tokot a 24 órás EKG gépnek, arra gondoltam a másik szobatársnak is hadd jusson belőle.

A kórházból való távozás előtt a nővér kezébe adtunk ezekből a tokokból. A kórházi dolgozó elmondta, hogy milyen nagy szükség  lenne több ilyen tartóra. Így jött a gondolat: milyen jó volna, ha a nőszövetség tagjaival készítenénk ezt el. Hosszú vívódás, tusa volt bennem: szóljak, vagy ne szóljak. Végül döntöttem és felhívtam erdei Istvánné Manyikát, aki igent mondott. Közben imádságban kértem az Urat. Még mindig biztosabb akartam lenni a dologban. Tiszteletes asszonnyal is beszéltünk erről. Ő is bátorított, hogy kezdjük el. Kedd esténként jöttünk össze a gyülekezeti házban. Igei bevezetéssel és imádsággal kezdtük az alkalmat és énekeltünk is. Ezután kezdődött a varrás. Én a varrógépen készítettem el a zsákocskákat, a többi Testvér pedig 70 centiméteres szalagokat varrt rá akasztónak és piros szíveket díszítésül. Közben rájöttünk, hogy ez az idő kevés lesz. Aki tudott, haza is vitt a varrni valóból. 60 darab készült el ezekből a vászon tartókból. Még mielőtt becsomagoltuk mindegyik egy – egy bibliai idézetet helyeztünk, amelyekben a közös az volt, hogy a szív szó szerepelt benne.

Eljött a nap – november 30-án – és elindultunk Debrecenbe. Nyolc fővel vittük el az adományt a Klinika Kardiológiai Osztályára. A nővér, akivel akkor találkoztunk először nem tudta miről van szó. Lassan – lassan megértett mit szeretnénk, s máig bennem van az arckifejezés, amivel az adományra reagált. Meglepetés és öröm, könnyes szemek, ezt tükrözte az a kifejezés. 60 darab vászon tartót hagytunk ott. Boldogan indultunk el a gyülekezeti kisbuszhoz, de mégis mindenki egy kicsit magába szállva elcsendesedve lépkedett.

Szeretném megköszönni mindenkinek a hozzáállását és Istennek a bennem elvégzett munkáját! Köszönöm a férjemért és az értünk elmondott sok – sok imádságot! - Karácsonyi ajándékként hadd szóljon néhány sor egy versből mindenki számára:

„Taníts meg hát szívből kiáltani,

Ne csak szájjal, szívvel mondani:

Ahogy T akarod, ne, ahogy én

A békesség csak így lesz az enyém.

 

Lehet az út tövises, meredek,

Amerre vezetsz bátran mehetek.

S mindennapi kérésem az marad:

Add, hogy csupán Téged akarjalak!

 

Legyen akaratod most és mindörökké,

Igen, fogd meg kezem, fogadd el szívem!

S ha utad célját el is takarod, hiszek!

Legyen ahogy Te akarod!

Mindenkinek kívánok magam és a férjem nevében áldott karácsonyi ünnepeket:

Nyírmeggyes, 2018. december 7.                  Budaházi Gáborné

a Nyírmeggyesi Református Egyházközség Nőszövetségi tagja


GYÜLEKEZETI BARÁTKOZÓ Nagyecsed – Nyírmeggyes: 2018. december 9
.

Kedves meghívásnak tehettünk eleget a fenti időpontban. Fábiánné Varga Éva Nyírmeggyesről, gyülekezetünkből indult és választotta a lelkészi hivatást.  Férjével néhány éve Nagyecseden szolgálnak. Bár a két település közötti távolság nem nagy mégis más-más egyházmegyéhez tartozunk, nem sokat tudunk egymás gyülekezetéről.  Ők korábban már jártak nálunk és most mi örömmel fogadtuk el visszahívásukat. Énekkarunk hetek óta készül a karácsonyi istentiszteletre, ebből a műsorból vittünk most magunkkal egy rövid ízelítőt ajándékul bemutatkozásként. Néhányan a gyülekezetből is csatlakoztak hozzánk, így mintegy húsz fős küldöttség indult el és érkezett Nagyecsedre, a Kistemplomba.

Adventi fénnyel és örömmel várt a gyülekezet. A gyülekezés ideje alatt együtt énekeltük a kivetítőn olvasható éneket: „Én még mit sem tudtam Rólad, Te már akkor szerettél…”. Volt, aki már ismerte, mások hamar megtanulták e szép éneket.

Istentisztelet kezdetén a helybeli lelkipásztor, Fábián Csabáné köszöntötte kis küldöttségünket. Régi adventi éneket lapról énekeltünk végig: „Szállj, szállj magasra szíveink reménye…” (315 dics. dallamára)

Ezt követően Pótorné Jäger Krisztina bizonyságtételét hallgatta meg a gyülekezet. Az őszinte szavak minket is elgondolkodtattak: „Hogyan talált rám Isten – és én Őreá?” Előbb ismert, mint megszülettünk, bár évek telhetnek el, de a hívás mindig időben érkezik. Megváltozik életünk, tervünket, jövőnket Ő formálja, ha elfogadjuk.

A nagyecsedi énekkar a tanult karácsonyt-váró énekeikből mutatott be néhányat felkészítve az igei szolgálatra, melyet lelkipásztorunk a Jeremiás 13:15kk. alapján tartott. Az Úr megszólít felfuvalkodottságunkban, fenyíti népét, felszólítja „dicsőítsétek az Urat, a ti Isteneteket, mielőtt sötétséget szerezne…” hangzott a választott népnek mielőtt fogságra vitetné azokat.

Az imádság után Túrmezei Erzsébet: Hit által c. versét Éles Sándorné szavalta, - e két szót nyomatékkal szívünkre helyezve.

Gyülekezetünk életéről, munkájáról, terveiről, ismertetőt és összefoglalót Talabos Endre gondnokunk állított össze. Mint újonnan megjelenő szolgálati ágról a Nőszövetség néhány hónapjáról is beszámoltunk és adtunk át a gyülekezetnek egy adventi kis terítőt                            ( Budaházi Gáborné munkáját ) a találkozó emlékére.

A mi énekkarunk is kiállt, készülő ünnepi műsorunkból három darabot mutattunk be.

Advent idején énekeltük és hallgattuk a karácsony üzenetét.

A mi ismereteinket gazdagítani, a vendégfogadó gyülekezet életéről, szolgálatairól, munkaágairól Mándi István presbiter számolt be. A tanár úr utalt arra, hogy mind történelmi múltjában, ősi és nagyszabású, mind hitvalló életében nagy létszámú erős akaratú nép lakik itt.  Az ezerkilencszázas években épített Nagytemplom és az ezerkilencszáz ötvenes években épített Kistemplom kifejezője mindennek. Ma a reformátusok létszáma háromezer fő, még mindig a Szatmári Egyházmegye legnagyobb gyülekezetei közé tartozik. Él is ezzel mind az alkalmak megjelenítésében, mind szolgálati ágaiban behálózva a várossá nőtt települést. Mindemellett görög és római katolikus vallású egyházakkal is testvéri kapcsolatot ápolnak.

Ott is működik Nőszövetség – Lorántffy Zsuzsanna nevét vették fel. A gyülekezeti életben, rétegmunkában sokféle segítséggel jelennek meg. Mi is kaptunk ajándékot – az általuk készített bibliai jelzőt.

Még két szavalatot hallgattunk, - érdekes módon mindketten Ko-vácsné nevűek – Kovács Gyuláné és Kovács Józsefné ( Nyírmeggyesről ) kedvesen mondták el az általuk választott adventi verseket, - mi mindkettőt szívesen fogadtuk.

A záró ének után a két gyülekezet lelkipásztora az ajtóban kéz-fogással köszönt el a gyülekezettől és átkísérték a megjelenteket a Műve-lődési Házba a terített asztalhoz. A vendéglátás a gyülekezet asszonyainak fáradtságával, szeretetével kifejezte a gyülekezet kedvességét irántunk.

Minden résztvevő hálával köszöni meg Istennek, hogy ebben az élményben részeltetett bennünket.

Így történt a mi GYÜLEKEZETI BARÁTKOZÓNK.

 

Nyírmeggyes, 2018. december 9.                 Hírül adta: Erdei Istvánné ny. lelkipásztor


 

"Életre bátorító katechézis" - Szakmai Nap Nyíregyházán

 


 

"Életre bátorító katechézis" címmel tartottak ökumenikus szakmai napot hitoktatók és lelkipásztorok számára Nyíregyházán, a Városi Református Egyházközség kazettás gyülekezeti termében 2018. november 24-én. A napot Dr. Gaál Sándor református esperes nyitotta meg, majd Felföldi László plébános köszöntötte a mintegy 60 résztvevőt. A nap címét adó előadást Dr. Bodós Sára, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Gyakorlati Tanszékének vezetője, egyetemi docens tartotta. Szorongó világban élünk, az életminőségi kutatások eredménye lehangoló, s mindeközben a Szentírás elvitathatatlan üzenete a bátorítás - hangsúlyozta, majd példákat is hozott ezekre a bátorító kijelentésekre a Teremtés könyvétől a Jelenések könyvéig. Meglátása szerint a bátorítás motívumának meg kell jelennie a katechéta szemléletében, a kapcsolatainak minőségén és a tanított bibliai szövegek értelmezésében. Végül tanárnő Noé jól ismert történetén keresztül szemléltette ennek gyakorlati következményeit a hittanórákon. Az előadást követően Kustárné Almási Zsuzsanna és Dr. Arany Erzsébet vezetésével különleges betlehemezés következett, amelyben a szereplők játék közben tudták meg, kit alakítanak, és spontán módon rögtönözték megnyilvánulásaikat. Az érzelmekre is ható, tanulságos darabot közös feldolgozás követte. Ezután a római katolikusok vendégszeretetét élvezve, ebéd mellett folytatódott az ismerkedés, beszélgetés. Az ebédszünet után a DRHE Katechetikai Központja oktatói jóvoltából a résztvevők egy egyszerű bábkészítő foglalkozásban is kipróbálhatták magukat. A program végeztével szép ökumenikus egységben és sok értékes gondolattal indulhattak neki a hitoktatók az adventi időszaknak.

 

Bodnár Máté








>
A Nyírségi Református Egyházmegye Ibrányi Idősek Otthona bemutatása

koszorú, virág- és sírcsokrok kötése...









Látogató számláló