Nyári gyermekhetek Nyírkércsen és Nyírjákón


2017. június 21-től 25-ig Nyírjákón, 2017. június 28-tól július 2-ig Nyírkércsen tartottunk ifjúsági és gyermekhetet, napi 80-120 gyermek és fiatal részvételével. A gyermekek a Reformáció 500. évében együtt tanulhattak a reformáció jeles alakjairól és az igei alapokat is elsajátíthatták Emellett sok ének és játék, többek között ugrálóvár, trambulin, csocsó, ping-pong, póni lovaglás valamint kisvonatozás is színesítette az együttlétet.

Készültek a Reformáció 500 jegyében arcfestések és csillámtetoválások is, és természetesen minden nap meleg ebédet is biztosítottunk a jelen lévőknek. A támogatást ezúton is köszönjük a kedves gyülekezeti tagoknak és a Nyírségi Református Egyházmegyének. SDG!

Csonka Tibor lp.


 

 


„Formálódj”- nap


„Tiszta szívet teremts bennem Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!”(Zsolt 51, 12.)

Ezt az Igét választottuk a besenyődi, leveleki és magyi református gyülekezetek közös reformációs emléknapjának vezérigéjévé.

Két hónapos előkészület után, október 28-án tartottuk meg „Formálódj” napunkat, melyet áhítattal kezdtünk a Leveleki Református Templomban. Ezután közösen sétáltunk át a Művelődési Házba, ahol Dr. Baranyai Norbert irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója tartott érdekes előadást számunkra a reformáció magyarországi terjedéséről. Kisebb szünet és éneklés után Fekete Anna pszichológus bizonyságtételét hallgathattuk meg, aki kifejtette nekünk tudományosan is a hit lélektani hatásait az emberek életében.

Újabb énektanulás után bemutathattuk a Lycium című zenés színdarabot, a gyülekezeti tagokból összeállt 23 főt számláló színtársulat segítségével. A színdarab, a Debrecenben található Lycium fa történetén alapszik, és arra teszi a hangsúlyt, hogy erőt kell meríteni a régi korok eseményiből ahhoz, hogy a mai korban is ugyanolyan bátran tudjunk részt vállalni és újat alkotni az egyházunkban, mint azok az emberek, akik küzdöttek és akár meghaltak érte, több száz évvel ezelőtt.

Feledhetetlen bizonyságtétel következett, amely maradandó élménnyé vált mindenki számára. Terbócs László leveleki presbiter, gyülekezetünk oszlopos tagja, egy kerekasztal beszélgetés keretein belül számolt be arról az életének és hitének meghatározó eseményéről, amikor Haitin töltött néhány hetet a pusztító földrengés után. Újra élte a megtapasztalt borzalmakat ahhoz, hogy velünk is megoszthassa hite elmélyülésének történetét, melyet teljes csendességgel és meghatódottsággal hallgattak az emberek.

Az asszony testvérek voltak olyan kedvesek, hogy előkészítettek egy nagyon bőséges szeretetvendégséget, s kötetlen beszélgetésre került sor, amelyet színesített egy a gyülekezeti tagok tulajdonában lévő régi énekeskönyvekből, Bibliákból, imádságos könyvekből, hittankönyvekből összeállt kiállítás. A szeretetvendégség része volt egy hatalmas torta elfogyasztása is, amely egy közös „születésnapi torta” volt az 500 év emlékére.

Ezek mellett pedig megindulhatott az imasétán való részvétel, amelyet az öt reformátori alapelv alapján állítottunk össze. A napunk zárásaként fáklyákkal, dicséretet énekelve vonultunk vissza a református templomba, a záró áhítatra, keretet adván az emléknapnak. Önmagunk formálása volt a napot megnyitó áhítat üzenete, a záró áhítaton pedig ahhoz kértünk el Istentől erőt, hogy másokat is formálhassunk. S, mint a nap megkoronázásaként, gyülekezeteink ezen a napon debütáló közös kórusa énekkel adott hálát Istennek ezért a szép napért, és az elmúlt 500 évért.

 

Köszönjük Istennek azt a hatalmas kegyelmet, hogy pont mi lehettünk az a generáció, akik megélhettük ezt a jubileumi évet.

Simon-Kardos Kitti és Simon Döme András>
A Nyírségi Református Egyházmegye Ibrányi Idősek Otthona bemutatása

koszorú, virág- és sírcsokrok kötése...

Látogató számláló